Miroslav Mikolášik. PHOTO: © European Union 2015

Europoslanec Mikolášik navštívil východné Slovensko

Poslanci Európskeho parlamentu majú štyri pracovné dni povinne stráviť v Bruseli alebo v Štrasburgu. Piatok môžu využiť na svoje aktivity, napríklad na kontakt s ľuďmi, regiónmi či mimovládnymi organizáciami. Slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik navštívil v uplynulom týždni východné Slovensko, kde v priebehu dvoch dní prebral aktuálne témy európskej politiky, ktorej dôsledky sa dotýkajú aj slovenských regiónov.

Čo je náplňou práce europoslanca, v rámci návštev, napríklad východného Slovenska?

Za občanmi z regiónov chodievam pravidelne. Mnohé z takýchto stretnutí som absolvoval na pozvanie funkcionárov a členov KDH, ktorí na východnom Slovensku pôsobia.  Vytvoril som si bohatý program, ktorý bol zameraný na starostov, samosprávu, akademickú pôdu či charitu.

Čoho sa týkala posledná návšteva východného Slovenska?

Som poslanec Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín a starosta obce Veľká Ida sa so mnou chcel rozprávať o priamych, prípadne negatívnych dôsledkoch U. S. Steel Košice, s ktorou obec susedí. U. S. Steel zaviedlo už viacero technologických opatrení pre zníženie emisií, ako je CO2 alebo prašnosť ako taká, no ešte stále je ich dosť a vplyvom vetra sa často dostanú k obci, na príbytky občanov. Okrem toho sme riešili aj otázku zamestnanosti, dotkli sme sa aj toho, že táto vyše trojtisícová obec má silnú komunitu rómskych spoluobčanov.

Prednášali ste tiež na Teologickej fakulte v Košiciach. Čoho sa prednáška týkala?

Zameral som sa na bioetické témy ako trojrodičovstvo, náhradné materstvo či eutanázia. Došlo aj na tému migrantov či ľudí, ktorí hľadajú politický azyl. Večer som pozval členov Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska (KDMS) na posedenie pri pive. S mladými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o veci verejné, som prebral rôzne témy súčasnej európske politiky, s premosteniami na slovenskú realitu. Nasledujúci deň som sa stretol so starostom mestskej časti Ťahanovce, ktorá je zvláštna tým, že ju tvorí jej historická časť aj sídlisko. So starostom Nigutom sme prebrali lepšie využívanie fondov EÚ, a aj budúcnosť kohéznej politiky. Na Cirkevnom gymnáziu na sídlisku KVP som prednášal pre študentov gymnázia.

Čo sa riešilo na stretnutí starostov regiónu v obci Nový Salaš?

V obci Nový Salaš je mladá starostka Andrea Michalková, ktorá pozvala na stretnutie asi sedem rôznych starostov z regiónu Zemplín, v ktorom sa nachádza aj jej obec. Hovorili sme o skúsenostiach, ktoré nadobudli na svojich miestach, ale aj o dobrovoľnom hasičskom zbore, hospodárskych veciach, zamestnanosti. Niektorých z nich som pozval na výlet do Európskeho parlamentu. Potom som navštívil charitné zariadenie neziskovej organizácie profesora Hlaváča v Michalovciach, v ktorom našli svoje miesto zdravotne či sociálne odkázaní občania. V zariadení majú aj oddelenie pre závažne chorých ľudí postihnutých Alzheimerovou alebo Parkinsonovou chorobou. Tam sme preberali možnosti spolupráce, ošetrovateľské služby, ale aj to, ako niektoré poisťovne platia či neplatia niektoré úkony. Musím povedať, že som sa tam stretol s nadštandardnou úrovňou starostlivosti a hygienické pomery boli na vysokej medzinárodnej úrovni.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Čím ste svoju návštevu zakončili?

Pokračoval som návštevou obce Vysoká nad Uhom, kde som mal súkromné pozvanie od miestneho kňaza, Pavla Hudáka. Pôsobí ako evanjelizátor mládeže, ktorej zriadil aj centrum stretávania sa mládeže. Obec Vysoká nad Uhom nie je náhodne vybrané miesto pre túto činnosť. S obcou sa viaže príbeh z konca vojny. Keď cez túto obec prechádzal ruský front, tak nejaký ruský vojak chcel znásilniť dievča menom Anna Kolesárová. Tá sa bránila až ju vojak nakoniec zastrelil.  Toto dievča je príkladom mučeníčky, ktorá radšej volila smrť ako by mala byť zneuctená. Na tomto mieste sa stretávajú mladí ľudia, ktorí  hovoria o svojich plánoch. V závere som mal pracovné rokovanie s funkcionármi okresu Michalovce za prítomnosti predsedu okresného centra KDH, ale aj poslanca NR SR Jozefa Bobíka. S nimi som prebral témy aktuálnej európskej i slovenskej politiky. Dotkli sme sa aj témy budúcich volieb do NR SR.

Chystáte v budúcnosti navštíviť ďalšie regióny?

Ako europoslanec plánovite navštevujem všetky regióny Slovenska. Nabudúce plánujem navštíviť Prešov, Vranov nad Topľou, Sninu a Svidník. Na ďalšom výjazde Poprad, Kežmarok, Bardejov a Starú Ľubovňu. Nezabúdam ale ani na regióny stredného a západného Slovenska.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O vik

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices