Na extrémne horúčavy zahynulo v Indii už 1500 ľudí! Horúčavy sa nezmiernia ani cez víkend. PHOTO: Jagadeesh Nv/EPA, The Guardian

Indiu sužujú tropické horúčavy, hlási viac ako tisíc mŕtvych!

India sa roztápa pod náporom horúčav, ktoré sa posledné dni vyšplhali na 50 stupňov celzia! Na neznesiteľné teplo už zahynulo 1500 ľudí a ich počet stále stúpa.

Upršané Slovensko si koncom mája predstavovalo len málo milovníkov teplej jari. Na svete je však krajina, ktorá by za trochu dažďa platila. Indiu sužujú pre nás nepredstaviteľné horúčavy. Miestne orgány zahájili informačnú kampaň, ktorá radí ľuďom, ako sa pred slnkom čo najlepšie chrániť. Najviac ohrození sú chudobní ľudia a bezdomovci, ktorí žijú v slumoch alebo v chatrčiach, pri ktorých sa veľakrát nevyskytuje ani len strom, ktorý by poskytol úkryt pred silným slnkom.

Teplotný rekord bol v Indii nameraný v roku 1956 v meste Alwar. Ortuť v teplomeri sa vtedy vyšplahala k 50,6 stupňom celzia!

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Obyvatelia krajiny sa obáva najmä víkendu, kedy majú teploty ešte mierne stúpnuť. Úľava sa dostaví až začiatkom budúceho týždňa, kedy meteorológovia predpovedajú dážď.

O bed

Odporúčame pozrieť

Komisia a India podpísali dohodu o polovodičoch

Spolupredsedovia Rady EÚ – India pre obchod a technológie výkonný podpredseda Valdis Dombrovskis a podpredsedníčka Věra Jourová v …

Consent choices