V prvý júnový piatok bolo Grécko povinné zaplatiť MMF 300 miliónov eur

Dlhová hra Grécka prepína na vyššiu obťažnosť.

V prvý júnový piatok má Grécko zaplatiť MMF 300 miliónov eur. Na krajinu sa valí splátka za splátkou, ako nepriatelia v počítačovej hre. Zápas s každým ďalším nepriateľom je o niečo ťažší a treba vytasiť stále zložitejšie a menej reálne údery a kopy, či rovno ohnivé gule a kyselinové sprchy.

Podobne Grécko musí vymýšľať stále zložitejšie kľučky. Posledné splátky dokázalo zaplatiť vďaka presunu peňazí z účtov municipalít (hoci nie všetky sa podriadili) do štátnej pokladnice a presunom rezervného účtu v MMF. Piatkovú splátku pravdepodobne dokážu uhradiť, potom však v krátkom časovom slede nasleduje séria ďalších. Gordický uzol dokáže rozťať buď bankrot alebo dohoda.

Bankrot sme rozoberali minule, čo tá dohoda? Nejeden čitateľ za tie mesiace zabudol, o čom sa to vlastne jedná, takže malé pripomenutie. Bojuje sa o 7,2 miliardy eur balíka pomoci z roku 2012. Tie sú momentálne zablokované, keďže veritelia stratili istotu, že nová grécka vláda bude plniť dohodnutý reformný program, ktorý je podmienkou pomoci. Tá s tým otáľa, pretože vďaka prísľubu odmietnutia doterajších reforiem vyhrala voľby.

V prvý júnový piatok je Grécko povinné zaplatiť MMF 300 miliónov eur

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Sporné oblasti sú tri. Najpriechodnejšou sú fiškálne ciele. Pôvodný plán rátal s 3% primárnym prebytkom na rok 2015. Dnes je však všetkým jasné, že to je číslo z ríše fantázie. Posledné správy hovoria o tom, že v minimálne v tomto bode sa už darí nachádzať obom stranám spoločnú reč okolo 1% prebytku.

No vo zvyšných dvoch bodoch, reforme trhu práce a dôchodkového systému, sa rokovania za posledné štyri mesiace pohli presne o nula centimetrov. Aj prvý júnový týždeň zaznievali z úst gréckych politikov slová o tom, že ústupky už nie sú možné. Tsipras v rozhovore pre denník Le Monde poznamenal, že „veritelia totálne ignorujú demokratickú voľbu gréckeho ľudu.“

Nerozumiem mu. Grécky ľud demokraticky rozhodol, že my mu máme poslať ďalšie peniaze?

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices