Bernd Lange o TTIP: Rokovania majú pomôcť malým a stredným podnikom

Už od roku 2013 rokuje Európska únia s USA o Translantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP). Podľa zástancov by otvorenie trhu naštartovalo európske hospodárstvo, Má však aj svojich odporcov, ktorí upozorňujú na možné oslabenie štandardov pri ochrane spotrebiteľa. Na otázky zástancov aj odporcov TTIP odpovedal predseda Výboru pre medzinárodný obchod Bernd Lange.

Lange reagoval na obavy z možného znevýhodnenia poľnohospodárskeho sektoru, keďže EÚ sa v rámci vlastných záujmom môže zamerať na iné sektory. USA  je pritom pripravená vyvážať do Európy veľké množstvo hovädziny.

V otázke dovozu bridlicového plynu z USA do EÚ je podľa eurosposlanca dôležité aby, obchodné dohody  zaviedli štandardy kvality a zaručila sa udržateľnosť výroby energie. „Na jednej strane, máme záujem o možnosť zabezpečiť si diverzifikáciu energetickej výroby, na druhej strane, to nechceme robiť za každú cenu. Trváme na štandardoch kvality,“ uviedol Lange.

Ciele rokovaní TTIP sú dôležité  pre európske malé a stredné podniky (MSP). Predseda výboru uvádza, že je odhodlaný rokovať o lepších podmienkach pre zamestnancov MSP, ktorých pri práci často obmedzuje byrokracia. Označil ich za prioritné.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Spornou otázkou v TTIP je aj mechanizmus na riešenie sporov medzi štátom a investorom (ISDS), ktorý umožní firmám žalovať štáty. Odporcovia upozorňujú na to, že nadnárodne firmy by v takomto prípade mohli byť zvýhodnené na úkor MSP. „Myslím si, že nepotrebujeme ďalšie nástroje medzi USA a EÚ, ktoré by zaručili rovnaké zásady zaobchádzania s domácimi a zahraničnými investormi. Súčasné prax ukazuje, že Európa nediskriminuje amerických investorov a neplatí to ani opačne,“ povedal Lange.

Európsky parlament sa do rokovaní o TTIP nezapája, no konečne rozhodnutie určia práve jeho poslanci.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O jac

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytne novú pomoc na posilnenie konkurencieschopnosti a odolnosti MSP

Komisia aktuálne predložila sériu iniciatív, ktorými reaguje na potreby európskych malých a stredných podnikov (MSP) v …

Consent choices