Gunnar Hökmark. PHOTO: © European Union 2015

Nová reforma bankovníctva by mala zabrániť ďalším finančným krízam v EÚ

Európska únia sa snaží o rozsiahlu reformu bankovníctva aby sa zabránilo ďalším finančným krízam v Európe. Zatiaľ je otázne či to postačí na podporu regulácie a úverovej schopnosti, a vznik nových pracovných miest.

Expert Gunnar Hökmark, zodpovedný za záväzné návrhy Európskej komisie na štrukturálne reformy bankového sektora je zástancom regulácie, no tá by podľa neho nemala brániť úverovaniu. Za najdôležitejšie som pokladal to, aby sa v Európe uvoľnilo viac financií a investícií. V tom hrajú banky kľúčovú úlohu,“ uviedol ako dôvod, prečo si túto tému zobral na starosť.

Bez bezpečnostnej vládnej siete je možné, že sa nadmerné riskovanie vytratí , keďže sa namiesto daňovníkov budú na prípadnú stratu peňazí skladať manažéri bánk a obchodníci. S tým celkom súhlasím. Aj preto sme dokončili ďalšiu legislatívu nazvanú Smernica o ozdravení a riešení krízových situácií bánk. Znamená to, že každá banka bez ohľadu na svoju veľkosť si musí financovať vlastné straty. Ak sa banka dostane do veľkých problémov, potom zaknihujú straty akcionári a hlavní investori. Takto by si všetci mali uvedomiť rozsah svojich povinností,“ reagoval Hökmark.

V Európe sú tiež firmy stimulované k tomu, aby si financie získavali cez kapitálové trhy. Na druhej strane je tu snaha oddeliť obchodné aktivity bankového sektora od bežnej sprostredkovacej činnosti, čo však môže obmedziť obchodné aktivity.  Dôsledkom toho sa môžu objaviť problémy pri financovaní verejného sektora.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

„Obchodovanie vo svojej podstate nie je rizikovejšie ako úverovanie. Niekedy môže byť úverovanie najrizikovejšia aktivita. V Európe sú banky na kapitálových trhoch dominantné. Pokladám to za dobrý znak, lebo banky sú pomerne dobre regulované, sú relatívne bezpečné a pod dohľadom.  Usilujem sa o to, aby sme povedali, že ak banka dosiahla príliš vysokú úroveň obchodovania, ak ide o rizikovejšie obchodovanie než je bežné, potom sa na to musia bližšie pozrieť kompetentné orgány dohľadu,“ zhodnotil Hökmark.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

VIDEO: Iba väčšia solidarita posunie EÚ vpred, tvrdia europoslanci

Poslanci Európskeho parlamentu hodnotili súčasnú medzinárodnú i európsku politiku s dôrazom na fakt, že napriek viacerým problémom …

Consent choices