Znižovať rozpočet na výskum je to posledné, čo by mala EÚ urobiť, hovorí nositeľ Nobelovej ceny

Konstantin Novoselov, jeden z vynálezcov grafénu a zároveň nositeľ Nobelovej ceny za tento vynález prišiel do Bruselu, aby tu s poslancami diskutoval dôležitú položku, ktorou je rozpočet EÚ na výskum. Jednoznačne navrhuje tento rozpočet navýšiť. Vo výskume totiž  vidí budúcnosť Európy.

„Odporučil by som investovať do základnej vedy a veriť v túto základnú vedu. Prelomy v technológiách sú v dlhodobom rámci oveľa sľubnejšie než postupne sa zväčšujúci malý výskum“ … „Znižovať rozpočet na vedu je to posledné, čo by mala EÚ urobiť. Musíme podporovať európsku vedu,“ uzatvára Novoselov.

Novoselov pochádza z Ruska, ale výskumu sa venuje v EÚ, konkrétne vo Veľkej Británii. Priviedli ho sem hlavne výborné podmienky pre výskumníkov, ktorí pôsobia v Manchestri. Ide najmä novovybudovaný Národný inštitút grafénov, ktorý patrí medzi najlepšie výskumné centrá na svete.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Grafén je jedinečný, extrémne pevný materiál, ktorý pravdepodobne čaká veľká budúcnosť. Pozrite sa, čo o tomto materiáli a európskej vede hovorí samotný vynálezca.

O tib

Odporúčame pozrieť

veda, vyskum

Spoločnosti EÚ v roku 2022 zdvojnásobili rast investícií do výskumu a vývoja

Podľa hodnotiacej tabuľky investícií EÚ do priemyselného výskumu a vývoja z roku 2023 európsky priemysel v roku 2022 výrazne …

Consent choices