EÚ a Švajčiarsko podpísali historickú dohodu, zastaviť má daňové úniky

EÚ a Švajčiarsko podpísali historickú dohodu o novej daňovej transparentnosti, ktorá má výrazne zlepšiť boj proti daňovým únikom. Podľa dohody si od roku 2018  budú obe strany automaticky vymieňať informácie o finančných účtoch rezidentov. Znamená to koniec švajčiarskeho bankového tajomstva pre obyvateľov EÚ a zabráni daňovým podvodníkom ukrývať nelegálne príjmy na švajčiarskych účtoch. Dohodu podpísali komisár Pierre Moscovici a Janis Reirs, lotyšský minister financií a švajčiarsky štátny tajomník pre medzinárodné finančné záležitosti, Jacques de Watteville.

Pierre Moscovici, európsky komisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá, povedal: „Dohoda predznamenáva novú éru daňovej transparentnosti a spoluprácu medzi EÚ a Švajčiarskom. Je to ďalšia rana proti daňovým podvodníkom  a postup smerom k spravodlivejšiemu zdaňovaniu v Európe. Táto dohoda je dôkazom toho, čo ctižiadosť a odhodlanie EÚ môže dosiahnuť.“

Automatická výmena informácií sa považuje za jeden z najúčinnejších nástrojov  boja proti daňovým únikom. Poskytuje daňovým orgánom potrebné informácie o zahraničných príjmov svojich rezidentov, tak, aby mohli posúdiť a vyberať dane, ktoré sú pre nich platné.

Viac..  EK schválila 125 miliónov eur na výstavbu diaľnice D1 na úseku Hubová – Ivachnová

Nová dohoda EÚ a Švajčiarska je plne v súlade s požiadavkami na posilnenie transparentnosti, na ktorých sa členské štáty dohodli v minulom roku. Je tiež v súlade s novým globálnym štandardom OECD / G20 pre automatickú výmenu informácií.

Komisia v súčasnosti uzatvára rokovania o podobných dohodách s Andorrou, Lichtenštajnskom, Monakom a San Marínom. Podľa očakávaní by mali byť podpísané pred koncom roka.

O jac

Odporúčame pozrieť

EÚ a Čína obnovia pravidelné výmeny informácií o makroekonomických otázkach

Čína a Európska únia (EÚ) obnovia pravidelné výmeny informácií o makroekonomických otázkach. Uviedol to v …

Consent choices