TTIP: dôležité rozpravy a hlasovania

V nadväznosti na včerajšie odloženie hlasovania o uznesení k rokovaniam o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) na základe článku 175 Rokovacieho poriadku EP dnes poslanci pomerom hlasov 183 (za): 181 (proti): 37 (zdržalo sa hlasovania) rozhodli v súlade s článkom 152 posunúť na neskôr aj rozpravu k tejto téme.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v utorok odložil hlasovanie o odporúčaniach Parlamentu vyjednávačom Európskej komisie ohľadom rokovaní o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) so Spojenými štátmi. Hlasovať sa malo pôvodne v stredu, 10. júna, napoludnie.

V súlade s článkom 175 Rokovacieho poriadku EP sa predseda Parlamentu rozhodol zaslať 116 pozmeňujúcich návrhov Výboru pre medzinárodný obchod na posúdenie. Výbor by mal rozhodnúť, či budú tieto pozmeňujúce návrhy predložené na plenárne hlasovanie.

Martin Schulz informoval poslancov, že k správe poslanca Bernda Langeho (S&D, DE) bolo predložených viac ako 200 pozmeňujúcich návrhov a žiadostí o hlasovanie po častiach. Požiadal preto Výbor pre medzinárodný obchod, aby sa stretol a posúdil tieto pozmeňujúce návrhy a žiadosti.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

„Rešpektujeme rozhodnutie predsedu Schulza a vo Výbore pre medzinárodný obchod budeme pokračovať v práci na uznesení o TTIP. Využijeme získaný dodatočný čas na to, aby sme sa pre text uznesenia pokúsili získať stabilnú väčšinu. EP môže  prísť so silným posolstvom pre vyjednávačov o TTIP len za predpokladu, že naše uznesenie podporí široká väčšina poslancov,“ uviedol v utorok spravodajca uznesenia a predseda Výboru pre medzinárodný obchod Bernd Lange.

Výbor EP pre medzinárodný obchod sa najbližšie stretne v dňoch 15. – 16. júna v Bruseli.

O ram

Odporúčame pozrieť

Sulik

Richard Sulík: Schulzove výroky sú vrcholom arogancie

Európsku úniu nenahlodávajú len euroskepticici, ktorých cieľom je vystúpenie členských štátov. Rovnaký účinok má aj …

Consent choices