Vladimír Maňka: Až 40 percent všetkých energií v Európskej únii ide do budov

BRATISLAVA – Ideálny čas na zatepľovanie rodinných domov je práve teraz. Záujemcovia totiž v tomto období môžu dostať peniaze na zateplenie veľmi výhodne. Treba ale splniť niekoľko podmienok. Ľudia teraz môžu cez štátny fond rozvoja bývania získať peniaze na zatepľovanie veľmi výhodne. Má to ale háčik.
„Žiadateľ musí zatepliť celý rodinný dom, to znamená, že nielen vymeniť okná, otvorové konštrukcie a zatepliť obvodový plášť, ale musí takisto zatepliť strechu a strop nad suterénom,“vysvetlila Zuzana Petrášová zo Štátneho fondu rozvoja bývania.Peniaze teraz záujemcom požičajú s úrokom len 1,5 percenta. Tento úrok bude nemenný a splatnosť je na dvadsať rokov.

Ako na to

Prípadní záujemcovia musia najskôr ísť na mestský úrad podľa miesta stavby. Tam sa odovzdáva aj žiadosť – peniaze tento rok vyjdú na všetkých žiadateľov. Čo je ale dôležité – týka sa to starších domov, ktoré boli skolaudované do roku 2001.

Na štátnom fonde to môže trvať maximálne tri mesiace. „Záleží to od toho, aký je počet žiadateľov. Niekedy sa to stihne aj do mesiaca podľa toho, v akom poradí sa táto žiadosť nachádza,“ vysvetľuje Petrášová.

Problém Únie

Rodinných domov je na Slovensku asi 920 tisíc, ale len 33 percent je zateplených. Všetci majitelia starších rodinných domov teda môžu o dotáciu požiadať.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

Celú vec už riešil aj Brusel, ktorý chce, aby sme sa dostali až takmer k nulovému úroku a plánuje na to vytvoriť fond, do ktorého sa budeme môcť zapojiť aj my.

Dôvod je jednoduchý – ak by sme zateplili všetky staré domy, tak by sme ušetrili až 30 percent plynu, ktorý dovážame na Slovensko. Málo zateplených domov a budov je ale problémom celej Únie.

„Až 40 percent všetkých energií v Európskej únii ide do budov, či už na kúrenie alebo chladenie a tam sú najväčšie rezervy v tom, kde by sme mohli ušetriť,“informoval europoslanec Vladmír Maňka.

Záujemcovia ale musia podať žiadosť do 31. októbra tohto roka.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices