Norbert Kucharík: Pomôcť utečencom je morálna povinnosť Európy

Únia európskych federalistov na Slovensku (UEF Slovakia) so znepokojením sleduje prebiehajúcu diskusiu týkajúcu sa prijatia prípadných sýrskych a eritrejských utečencov na Slovensku. S ľútosťou konštatujeme, že téma migrantov sa stala súčasťou vnútropolitického zápasu v kontexte blížiacich sa parlamentných volieb, avšak bez poznania širších objektívnych súvislostí.

UEF Slovakia oceňuje snahu Európskej komisie riešiť mimoriadne vážnu humanitárnu a bezpečnostnú situáciu v Stredozemnom mori, ktorá súvisí s rapídnym nárastom počtu afrických a ázijských migrantov žiadajúcich o azyl na európskom kontinente. Veľká časť utečencov uniká pred istou smrťou, mučením a perzekúciou, či už seba alebo svojich príbuzných. Členské štáty EÚ vrátane Slovenska by preto nemali zatvárať oči pred realitou a mali by prejaviť väčšiu spolupatričnosť s obeťami politických represálií, sociálnych konfliktov a prenasledovania z dôvodu vierovyznania či etnickej príslušnosti.

Pripomíname, že Slovenská republika je súčasťou Európskej únie a zdieľa preto zodpovednosť za otázky celoeurópskeho významu spoločne s ostatnými členmi. Z členstva v Európskej únii nevyplývajú totiž len ekonomické výhody v podobe čerpania prostriedkov zo štrukturálnych fondov únie, ale tiež záväzky za spoločné, hoci aj spoločensky nepopulárne rozhodnutia.

Dovoľujeme si pripomenúť, že jedným zo základných princípov fungovania európskej dvadsaťosmičky je zásada solidarity. Znamená to teda, že bremeno zodpovednosti za pomoc tisíckam prisťahovalcov nemôžu niesť len najviac dotknuté stredomorské štáty. Hoci systém kvót, ako ho navrhuje Európska komisia a ako ho aj schválili poslanci Európskeho parlamentu, nie je ideálnym a už vôbec nie dlhodobým zmysluplným riešením, v súčasnosti je jediným efektívnym opatrením s cieľom riešiť akútnu patovú situáciu pri brehoch Talianska a Grécka.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Veríme preto, že členské krajiny pristúpia k tejto mimoriadne citlivej otázke zodpovedne, bez zbytočných predsudkov a uvedomujúc si vážnosť situácie, v ktorej sa utečenci zo severnej Afriky a Blízkeho východu nachádzajú. Apelujeme na európskych lídrov, aby nezneužívali túto tému prisťahovalcov vo vnútropolitickom zápase. Je potrebné, aby členské krajiny dospeli na nadchádzajúcom summite Európskej rady v Bruseli k spoločnej dohode o dlhodobom riešení masívneho prílevu prisťahovalcov na juhu Európy a v tomto smere schválili spoločnú migračnú a azylovú politiku Európskej únie s cieľom komplexne riešiť otázky týkajúce sa legálnej i nelegálnej migrácie v rámci celej Európy.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil medzinárodný sekretár UEF Slovakia Norbert Kucharík.

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

spotrebice

Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Máte pokazenú práčku, mixér, či telefón a radi by ste si ho dali opraviť? Lenže …

Consent choices