sulik
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Richard Sulík: Kontrolný úrad EÚ OLAF spí zimným spánkom

Podvody pri prerozdeľovaní eurofondov sú dobre známe. Európska únia sa však pri kontrole svojich peňazí nemusí spoliehať len na vyšetrovacie orgány členských štátov, ktoré navyše v niektorých prípadoch samé môžu podvodom napomáhať. Európska únia má vlastný kontrolný orgán s názvom OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom). OLAF má garantovanú nezávislosť a táto nezávislosť je vo všeobecnosti nespochybnená. Potiaľto to je všetko v poriadku. No OLAF v boji proti podvodom nie je taký dravý ako by sa mohlo zdať. 

Moje skúsenosti s OLAF-om

Minulý rok v máji som podal prvý podnet na OLAF. Do dnešného dňa som OLAF-u zaslal spolu 14 prípadov, pri ktorých som mal vážne podozrenie zo zneužitia peňazí daňovníkov EÚ. Napriek rozsiahlej dokumentácii a množstvu dôkazov, ktoré som OLAF-u predložil, sa však o viac ako rok neskôr ani jeden z týchto prípadov vôbec nepohol. Dôvody sú rôzne – niektoré z týchto prípadov OLAF ešte stále vyhodnocuje, niektoré prípady OLAF presunul na iné orgány (čo podľa môjho názoru nemuselo byť vždy produktívne) a dva projekty sa medzičasom stihli zrušiť, bez konania OLAF-u.

Za veľmi efektívny nepovažujem ani spôsob, akým OLAF komunikuje. V žiadostiach o doplnenie informácií od nás totiž OLAF niekedy žiadal informácie, ktoré sa dajú ľahko vygoogliť, prípadne dokonca informácie, ktoré sme uviedli v samotnom podnete. Vzhľadom na tento prístup vzniká dojem, že OLAF ani nič vyšetriť nechce. Každopádne, ak by to tak bolo, minimálne v mojom prípade by výsledok bol rovnaký, keďže pri mojich podnetoch zatiaľ OLAF nepriniesol žiadne hmatateľné výsledky.

OLAF obvinený z podvodov

Tomu, že OLAF sa pri vyšetrovaní nejde práve pretrhnúť, môžu nasvedčovať aj nedávne podozrenia z podvodov. Podľa výročnej správy dozorného výboru úradu OLAF za minulý rok napríklad šéf OLAF-u Giovanni Kessler v priebehu jedného dňa otvoril vyšetrovanie až 423 prípadov. Pri osemhodinovom pracovnom čase tak ide o jeden prípad za minútu. Za ten čas je samozrejme akékoľvek oboznámenie sa s prípadom vylúčené. Vo výročnej správe o činnosti OLAF-u tiež bola vznesená aj ďalšia vážna kritika voči jeho fungovaniu, pričom všetky tieto obvinenia boli predmetom diskusie na utorkovej schôdzi Európskeho parlamentu, na ktorej som vystúpil aj ja.

OLAF musí očistiť svoje meno

Šéf OLAF-u Kessler, ktorého sa obvinenia týkajú, sa však utorkovej diskusie vôbec nezúčastnil. Ani prítomný zástupca Európskej komisie Dimitris Avramopoulos neposkytol diskutujúcim uspokojivé odpovede, a tak majú podozrenia z podvodov od vysvetlenia ďaleko. Kessler sa tiež v minulosti odmietol zúčastniť aj zasadnutia výboru pre kontrolu rozpočtu Európskeho parlamentu, keďže podľa neho by vraj bola účasť na tomto výbore kontroverzná. No len ťažko by to vystúpenie bolo kontroverznejšie ako súčasné obvinenia.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Najvyššou prioritou OLAF-u by preto malo byť očistenie vlastného mena. Ako mu môžu veriť ľudia a obracať sa naň so svojimi podnetmi, keď OLAF nie je schopný alebo ochotný vyvrátiť ani obzvlášť závažnú kritiku? A čo si mám myslieť ja a iní ľudia, ktorí OLAF upozorňujú na podvody, no napriek značnému úsiliu nie je vidno žiadne výsledky? Aj preto je nevyhnutné, aby sa pán Kessler čo najskôr v europarlamente zúčastnil diskusie na výbore pre kontrolu rozpočtu, a tiež poskytol priame a úplné odpovede na všetky kritické otázky. Verím, že to nebude ľahké, no iná možnosť nie je. Ak pánovi Kesslerovi skutočne záleží na ochrane peňazí európskych daňovníkov, je to jeho povinnosťou.

Koreňom problému je prerozdeľovanie

Mimochodom, najlepším a zaručeným spôsobom ako znížiť množstvo podvodov je znížiť množstvo samotných prerozdeľovaných peňazí. V tomto prípade navyše nejde o vylievanie vaničky aj s dieťaťom, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Prerozdeľovanie je totiž škodlivé samé o sebe – presúva peniaze od produktívnych ľudí k neproduktívnym, nahrádza uspokojovanie potrieb zákazníkov uspokojovaním požiadaviek byrokratov a podporuje závislosť na úkor samostatnosti.

Aj keby sa teda OLAF-u podarilo odhaliť každý jeden podvod, eurofondy by boli  kontraproduktívne aj tak. No kým tu eurofondy budeme mať, OLAF si musí plniť úlohu, na ktorú bol založený a za ktorú je platený, a teda chrániť peniaze daňovníkov aspoň od ich zjavne podvodného a korupčného využívania.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Richard Sulík.

O Richard Sulík

Predseda strany Sloboda a Solidarita, poslanec Európskeho parlamentu vo frakcii ECR.

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices