Útok Ruska v Európe? Väčšina ľudí sa odmieta zapojiť do odvety

NEW YORK – Ak ruské vojská napadnú niektorú z krajín NATO, väčšina Európanov neverí, že ich krajina napadnutému štátu pomôže. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnil The New York Times.

V dohode krajín NATO sa uvádza, že útok proti jednému členovi by mal byť považovaný za útok proti všetkým. Prieskum poukazuje na to, že aliancia sa stále snaží udržať súdržnosť tvárou v tvár stále agresívnejšiemu Rusku, napísal The New York Times.

Ochrana spojencov

„Najmenej polovica Nemcov, Francúzi a Taliani tvrdia, že ich krajina by nemala používať vojenskú silu pri ochrane spojencov NATO v prípade napadnutia Ruskom,“ uviedol Pew Research Center na základe výskumu v desiatich krajinách.

Bývalý americký veľvyslanec pri NATO Ivo H. Daalder a súčasný predseda Rady Chicaga pre globálne záležitosti uviedol, že posledné štvrťstoročie si NATO robilo len malé starosti t Ruska. „Bude to chcieť veľa úsilia presvedčiť obyvateľov aliancie, že je potrebná prípadná reakcia na ruský útok,“ dodal Daalder.

Znepokojujúce informácie

Prieskum ukázal znepokojujúce informácie pre pobaltských členov aliancie. Estónsko, Lotyšsko a Litva majú obavy, že sa môžu stať terčom taktiky takzvanej hybridnej vojny, ktoré Rusko používa ako pokus na maskovanie svojej operácie na východe Ukrajiny.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Patrí medzi ne využitie špeciálne vyškolených vojakov bez identifikácie, ktorých operácie v Rusku sú zamietnuté.

„Naše dáta ukazujú, že Nemci, Francúzi a Taliani majú malý sklon k obrane spojencov NATO,“ povedal Bruce Stokes, riaditeľ pre globálne ekonomické postoje v Pew Research Center.

Výsledky prieskumu Pew Research Center sú založené na 11 116 telefonátoch a rozhovorov v ôsmich krajinách NATO, ako aj v Rusku a Ukrajine. Prieskum trval od začiatku apríla do polovice mája.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices