FIFA: Európsky parlament vyzýva na voľbu nového dočasného prezidenta

Európsky parlament prostredníctvom vo štvrtok schváleného uznesenia vyjadril ľútosť nad nedávnymi obvineniami z korupcie v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA), ktoré vážne poškodili dôveryhodnosť a bezúhonnosť svetového futbalu. Poslanci vyzvali na nulovú toleranciu voči korupcii vo futbale a podčiarkli dôležitosť naliehavých hĺbkových štrukturálnych reforiem FIFA.

Parlament privítal odstúpenie Josepha Blattera z funkcie prezidenta FIFA a vyzval federáciu, aby vybrala jeho dočasného nástupcu. FIFA by mala zaviesť transparentný, vyvážený a demokratický proces rozhodovania, ktorý by sa týkal aj voľby nového prezidenta, uvádza sa v texte schváleného uznesenia.

Majstrovstvá sveta v rokoch 2018 a 2022: Anulovanie pri preukázaní korupcie

Všetci funkcionári, ktorí sa dopustili finančných deliktov, by mali byť prepustení a všetky rozhodnutia spojené s korupciou alebo trestnou činnosťou by mali byť prehodnotené, uvádza sa v uznesení.

Poslanci podčiarkli dôležitosť vyšetrovania justičných orgánov Švajčiarska a USA vo veci rozhodnutia výkonného výboru FIFA o pridelení organizácie majstrovstiev sveta v rokoch 1998, 2010, 2018 a 2022 Francúzsku, Južnej Afrike, Rusku a Kataru. Privítali tiež vyhlásenie predsedu výboru FIFA pre audit a dodržiavanie predpisov o možnom anulovaní pridelenia majstrovstiev sveta v rokoch 2018 a 2022, ak sa nájdu dôkazy, že boli pridelené len v dôsledku korupcie.

Kontrola etických štandardov nezávislým orgánom

 Nakoľko korupcia vo FIFA je rozbujnená, systémová a hlboko zakorenená, futbalová federácia musí podľa poslancov bezodkladne uskutočniť hĺbkové štrukturálne reformy, vrátane revízie svojho štatútu, štruktúry, kódexov a prevádzkových politík. FIFA by mala posilniť svoju transparentnosť a zodpovednosť, a to najmä v súvislosti s rozhodovacími procesmi a odmeňovaním členov výkonného výboru a vyššieho manažmentu. Súčasťou reforiem by malo byť aj obmedzenie funkčných období a nezávislá hĺbková kontrola členov výkonného výboru, uvádza sa v uznesení.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Poslanci vyzvali FIFA, aby pre členov vedenia a výkonného výboru zaviedla prísne etické normy a kódex správania, na ktorých dodržiavanie by dohliadal nezávislý monitorovací orgán.

Plná spolupráca EÚ a členských štátov s vyšetrovateľmi

Parlament vyzval EÚ a jej členské štáty, aby plne spolupracovali pri prebiehajúcich aj budúcich vyšetrovaniach korupčných praktík v rámci FIFA. Európska spolupráca pri presadzovaní práva, ako aj spolupráca orgánov činných v trestnom konaní, by mala byť podľa poslancov posilnená, napríklad prostredníctvom spoločných vyšetrovacích tímov. Uznesenie tiež požaduje prijatie primeraných opatrení na riešenie akýchkoľvek náznakov korupcie zo strany funkcionárov FIFA a národných futbalových zväzov na území EÚ.

Hry v Baku a politickí väzni v Azerbajdžane

Parlament v stredu večer diskutoval aj o Európskych hrách 2015, ktoré sa konajú v azerbajdžanskom Baku, teda v krajine, ktorá väzní väčšinu svojich obhajcov ľudských práv. Poslanci vyzvali členské štáty (Radu EÚ), aby vyvinuli tlak na olympijské výbory a veľké športové federácie s cieľom zaradiť dodržiavanie ľudských práv, teda jednu zo základných hodnôt EÚ, medzi kritériá výberu usporiadateľov medzinárodných športových podujatí. Väčšina poslancov zdôraznila, že veľké športové podujatia majú významné hospodárske a politické dôsledky a vyjadrila obavu zo zneužívania týchto podujatí autoritárskymi režimami na posilnenie reputácie svojich krajín a legitimizovanie svoje moci.

O ram

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices