Pápež dohováral Putinovi. Daroval mu talizman

VATIKÁN – Pápež František vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby osobne vyvinul úprimné úsilie k dosiahnutiu mieru na Ukrajine. Na stretnutí, ktoré trvalo takmer hodinu, sa obaja zhodli na potrebe obnovy dialógu a dodržiavaní minských dohôd.

Obaja predstavitelia sa stretli vo Vatikáne po roku a pol. Putin prišiel zo svetovej výstavy v Miláne, kde rokoval s talianskym premiérom Mateom Renzim.

Päťdesiat minút

Rozhovor vo Vatikáne, ktorý bol zameraný tiež na situáciu na Blízkom východe, trval 50 minút, informoval úrad pápeža vo svojom vyhlásení.

Pápež a Putin sa zhodli, že je potrebné, aby sa na Blízky východ vrátili podmienky na normálny život do všetkých vrstiev spoločnosti, „vrátane náboženských menšín, najmä kresťanov“.

Anjel mieru

Pápež daroval Putinovi medailónik predstavujúci „anjela mieru“, „ktorý poráža všetky vojny“ a „hovorí o solidarite medzi národmi“. Pápež sa vraj tváril vážne, a to aj keď sa zrejme atmosféra na konci rozhovoru uvoľnila.

Ruský prezident predal pápežovi ako dar výšivku pretkanú zlatou niťou predstavujúcu moskovský chrám Krista Spasiteľa, ktorý bol zničený počas sovietskeho obdobia a potom znovu postavený.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Mier na Ukrajine

Putin sa s pápežom stretol naposledy v novembri 2013.

Vatikán opakovane vyzýva k pokoju na Ukrajine a k zastaveniu bojov medzi „bratmi“ kresťanmi. Pápež sa tiež dočkal kritiky zo strany ukrajinských gréckych katolíkov uznávajúcich ako autoritu rímskokatolícku cirkev za to, že nikdy priamo neodsúdil podiel na nepokojoch na východe Ukrajiny.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices