Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 23.týždňa 2015

SVET

Na piatkovom zasadnutí Organizácie krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] nedošlo, podľa očakávaní, k žiadnym zmenám. Organizácia OPEC potvrdila na ďalších šesť mesiacov svoju politiku, v rámci ktorej neobmedzuje ťažbu ropy a predĺžila tak platnosť terajších ťažobných kvót. Keďže ceny ropy od začiatku roka ožili, predstavitelia OPEC – u na stretnutí vo Viedni nevideli dôvody na zmenu stratégie. Zdá sa totiž, že tento prístup oživuje slabý rast globálnej spotreby ropy a zabrzdil konjunktúry ťažby bridlicovej ropy v USA.

GRÉCKO

Grécka ľavicová vláda už niekoľkokrát vyjadrila hnev a nespokojnosť nad nekompromisným postojom jej veriteľov. Podľa jedného z jej predstaviteľov budú musieť Atény hľadať alternatívne riešenie. Veritelia chcú podľa jeho slov zaviesť tvrdé opatrenia, ktoré vydierajú vládu a ak tento program nestiahnu, do úvahy prichádzajú predčasné parlamentné voľby. „Gréci v piatok nezaplatili ďalšiu splátku a jej úhradu posunuli spolu s ďalšími nadchádzajúcimi splátkami na koniec júna,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

USA

Už nejaký ten piatok šumy z USA hovoria o tom, že na druhej strane Atlantického oceánu dôjde v druhej polovici tohto roka k zvyšovaniu úrokových sadzieb. Podľa niektorých predstaviteľov FED – u je už ekonomika krajiny na správnej ceste a preto nevidia dôvod zvýšenie odkladať. MMF sa ale s touto myšlienkou nestotožňuje. Americká centrálna banka by podľa MMF mala odložiť zvyšovanie úrokových sadzieb do prvého polroku 2016, a teda kým sa neobjavia jasnejšie signály udržateľného zotavovania. To je spojené s rastom inflácie a miezd. Aktuálne sú ale údaje z americkej ekonomiky zmiešané.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

RUSKÁ FEDERÁCIA

Svetová banka [SB] očakáva miernejší pokles ruského hospodárstva ako vo svojej predchádzajúcej prognóze. Banka v predikcii na rok 2015 predpokladá pokles HDP krajiny o – 2,7 %, kým v pôvodnom odhade očakávala, že ruská ekonomika oslabí o – 3,8 %. Predstavitelia SB uviedli, že zlepšenie ich prognózy je dôsledkom oživenia cien ropy v posledných mesiacoch, dôsledkom silnejšieho rubľu a spomaľujúcej sa inflácie. Zároveň však upozorňujú, že vývoj ruskej ekonomiky je stále neistý a existujú tu riziká smerom nadol vyplývajúce predovšetkým z vývoja na trhu s ropou či z vývoja rusko – ukrajinských vzťahov

O red

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices