Grécka justícia odklepla zvýšenie dôchodkov, penzie musí štát dorovnať

ATÉNY – Grécky najvyšší správny súd vyhlásil za protiústavné všetky škrty v dôchodkoch bývalých zamestnancov v súkromnom sektore a niekdajších živnostníkov, ktoré vláda vykonala v hlboko zadĺženom období krajiny v roku 2012. Označil ich za neplatné. Vláda má dôchodky opäť zvýšiť na pôvodnú úroveň, informovali grécke médiá.

Podľa ekonomického serveru Macropolis bude tento krok znamenať záťaž pre štátnu pokladnicu. Štát by mal rátať až s 1,5 miliardami eur.

Rozhodnutie sa netýka dôchodkov bývalých štátnych zamestnancov. Tých je ale v porovnaní so súkromným sektorom menšina.

Zníženie do desať percent

Zníženie dôchodkov v novembri 2012 o päť až desať percent bolo jednou zo série podmienok pre spustenie druhého záchranného programu pre Grécko, na ktorom sa s Aténami dohodla Európska únia a Medzinárodný menový fond.

Súd ale tvrdí, že škrty v období rokov 2010 a 2011, kedy krajina prijímala prvý záchranný program, boli vykonané pod tlakom „výnimočných okolností“ a na základe potreby vtedajšej vlády „okamžite reagovať na krízu“.

Viac..  Európska komisia navrhuje zmenu rozpočtu EÚ na rok 2024

Protiústavné zníženie

V neskoršom období ale štát podľa súdu porušil ústavné právo dôchodcov na sociálne zabezpečenie. Skokovo totiž znížil ich životnú úroveň kombináciou prudkého zníženia penzií a zvýšenia životných nákladov. Celkovo sa dôchodcom od začiatku krízy znížili penzie v priemere asi o tretinu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices