steen jakobsen
Steen Jakobsen na konferencii Saxo Bank v Bratislave.PHOTO: redakcia.dom.

Steen Jakobsen: Úspech Slovenska je pozoruhodný

Steen Jakobsen je hlavný ekonóm Saxo Bank. Má viac ako 25 ročné skúsenosti s obchodovaním na finančných trhoch. Často publikuje svoje názory a analýzy v médiách ako CNN, CNBS či BBC. Na konferencii pod záštitou Saxo Bank odprezentoval svoje názory na súčasnú ekonomickú situáciu na Slovensku.

Podľa jeho slov sa Slovensku darí momentálne veľmi dobre. Hospodársky rast dosiahol v poslednom období  3%, čím Slovensko predbehlo viaceré krajiny Únie. Priemer EÚ dosahuje iba 1%. Oproti rokom 2008 a 2009, kedy čelilo Slovensko početným problémom, sa teda situácia výrazne zlepšila a čo sa týka štrukturálnych reforiem je momentálne veľmi priaznivá. Podľa rebríčku OECD, ktorý každoročne mapuje reformnú aktivitu v jednotlivých krajinách, sa umiestnilo Slovensko na 5. priečke. Predbehli sme tak aj krajiny ako je Francúzsko či Fínsko.

Dôvodom dobrého fungovania slovenskej ekonomiky je podľa Jakobsena aj domáci dopyt, ktorý naproti iným krajinám EÚ je u nás stále vo vysokej miere. Ľudia chcú svoje peniaze míňať, čo ekonomike prospieva. „Prirovnal by som vás k Američanom strednej a východnej Európy, pretože máte vysokú tendenciu spotrebovať a míňať,“ prehlásil. Zároveň je to podľa jeho slov signál, že obyvatelia ekonomike svojej krajiny do budúcna veria a neboja sa preto utrácať. Treba však povedať, že vo veľmi vysokej miere je úspešnosť ekonomiky v SR, podobne ako vo väčšine krajín Únie, podmienená zahraničnou situáciou. Až 75% úspechu ekonomiky závisí od vonkajších faktorov. V zlepšovaní ekonomickej situácie nás čaká ešte stále dosť práce a či bude terajší úspech pretrvávať závisí od zahraničia. Budúci rok sa však očakáva prepad a Európa sa zrejme dostane do recesie. Dôsledkom toho klesne zrejme aj hospodársky rast Slovenska až na polovicu.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

O dom

Odporúčame pozrieť

Gábriš z ČSOB: Ekonomický rast je silnejší ako odhady, ekonomiku ťahá zahraničný obchod a investície podnikov

Ekonomický rast bol napokon mierne silnejší ako prvý odhad Štatistického úradu. Ekonomika v porovnaní s …

Consent choices