José Bové. PHOTO:© European Union 2015 - EP

Olivovníky sú ohrozené! Nebezpečná baktéria už zúri na juhu Talianska

Európe hrozí jedna z najhorších poľnohospodárskych katastrof. Olivovníky ohrozuje nebezpečná baktéria Xylella fastidiosa dovezená pravdepodobne z Latinskej Ameriky cez holandský Rotterdam. Riešenie problému sa zatiaľ nenašlo.

Na juhu Talianska zasiahla táto baktéria už vyše 35 000 olivovníkov. Jedným z riešení je výrub stromov v nárazníkových zónach, ktorý schvaľuje aj sicílsky poslanec Giovanni La Via. Potrebujeme, aby výskum našiel riešenia, aby zaručil, že sa baktéria nerozšíri na iné druhy rastlinstva. Na európskej úrovni musíme vytvoriť dotácie a kompenzácie pre tých, čo museli stromy vyrúbať,“ povedal poslanec.

Hlavným cieľom je vyčleniť viac peňazí predovšetkým na výskum a kompenzáciu pre pestovateľov olivovníkov. Zhodla sa na tom väčšina poslancov počas rokovania. Niektorí z nich podporujú aj využívanie pesticídov, no podľa Strany zelených je to neprípustné. Poslanci Parlamentu ale vyzvali členské štáty, ktorých sa tento problém môže týkať, aby zvýšili počet inšpekcií v teréne.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

„Mýli sa každý, kto si myslí, že sa dokážeme zbaviť hmyzu, čo ochorenie prenáša, ide totiž o viacero druhov hmyzu. Ak sa po spozorovaní napadnutého listu odtnú horné vetvy, zabráni sa tým ďalšiemu vývoju choroby. Takto sa spomalí jej postup,“ vyjadril sa José Bové zo Strany zelených.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Únia sa snaží napĺňať ciele klimatickej dohody prostredníctvom uhlíkového trhu

Výbor pre životné prostredie podporil plány ako znížiť emisie skleníkových plynov prostredníctvom trhu s uhlíkom. Poslanci …

Consent choices