Paşcu
Spravodajca uznesenia a podpredseda Parlamentu Ioan Mircea PAŞCU. PHOTO: © European Union 2015 EP.

Bezpečnostné výzvy v čiernomorskej oblasti nemôžeme ignorovať, alebo ich nechať na NATO, tvrdí Ioan Mircea Paşcu

Parlamentné plénum hlasovalo o uznesení o strategickej vojenskej situácii v oblasti Čierneho mora po nezákonnej anexii Krymu Ruskom. Pri tejto príležitosti sme oslovili spravodajcu uznesenia, rumunského sociálneho demokrata Ioana Mirceu Paşcu. Modernizácia ruskej flotily v oblasti Čierneho mora podľa neho prestavuje veľkú bezpečnostnú výzvu, ktorú by sme nemali ignorovať alebo ju ponechať na NATO.

Do akej miery je čiernomorská oblasť dôležitá pre našu bezpečnosť? Čo sa zmenilo potom, ako si Rusko prisvojilo Krym?

Ešte predtým ako si Rusko nezákonne pripojili Krym, bola v Sevastopoli základňa pre Ruskú flotilu a menšie ozbrojené sily. No za jeden jediný rok neskutočne zosilneli a teraz môžu svoju silu premietať na Blízkom východe, Balkáne, v Európe aj inde.

Správa, o ktorej budeme hlasovať, má za cieľ zvýšiť povedomie EÚ o dôležitosti Čierneho mora a to zvlášť teraz, keď sa pokúšame o reformu našej obrannej a bezpečnostnej politiky. Nasadenie a agresívna modernizácia ruskej flotily predstavuje bezpečnostnú výzvu, ktorú nemožno ignorovať, alebo ponechať na NATO.

Rútime sa do novej studenej vojny?

Nie. Ale súčasná úroveň interakcie medzi EÚ a Ruskom, ktorá neexistovala medzi Sovietskym zväzom a Západom, robí naše vzťahy ešte zložitejšími, ako boli predtým. Otázkou zostáva to, ako máme reagovať na agresívne Rusko.

Po anektovaní Krymu uvalila EÚ na Rusko svoje sankcie, ktoré by mohli byť podľa summitu G7 sprísnené, ak by sa konflikt na Ukrajine vystupňoval. Ako inak ešte môžeme na túto krízu reagovať?

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

Sankcie i naše komunikačné kanály by mali ostať otvorené, no zároveň potrebujeme strategicky posilniť východných členov EÚ i NATO.

Niektorí ľudia by si želali spoluprácu s Ruskom znovu obnoviť. Nie je to nerozumné, no ako chcete dosiahnuť, aby si Rusko potom nemyslelo, že mu to všetko prešlo a že si môže dovoľovať ešte viac?

Vo vašom uznesení vyzývate EÚ k tomu, aby aj naďalej pokračovala vo svojich iniciatívach na diverzifikáciu energetických zdrojov v oblasti Čierneho mora. Mohla by tu priniesť riešenie energetická únia?

Na summite G7 sa hovorilo o zámeroch skoncovať do konca tohto storočia s fosílnymi palivami. Spoločne s energetickou úniou by to mohlo Rusko pozbaviť jednej z jeho možností na to, ako nás vydierať.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Donald Tusk

K EÚ a transatlantickej spolupráci neexistuje alternatíva, uviedol Tusk v Paríži

K Európskej únii, transatlantickej spolupráci a NATO neexistuje alternatíva. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk …

Consent choices