Únia prvýkrát zvyšuje kvóty na lov tuniaka, jeho populácia výrazne vzrástla

Oficiálne povolenie lovu tuniaka modroplutvého trvá necelý mesiac. Brusel prvýkrát odklepol zvýšenie kvót na lov tejto obľúbenej ryby. Rozhodnutiu výrazne dopomohlo jej rozšírenie v Stredozemnom mori. 

V roku 2006 prijala Únia opatrenia, ktoré mali dopomôcť k obnove populácii tuniaka modroplutvého. Jeho druh bol totiž v Stredozemnom mori a v Atlantiku ohrozený. Podľa posledných zistení sa situácia veľmi zlepšila. „Tuniak modroplutvý, ktorý donedávna patril medzi ohrozené druhy, je späť. Prvýkrát za takmer desať rokov môžu rybári využiť zvýšenie kvót na lov tejto ryby. Stále sa však musíme snažiť regulovať a kontrolovať tieto čísla, aby sme zachovali terajší uspokojivý stav,“ vyjadril sa eurokomisár pre životné prostredie Karmen Vella.

V posledných desiatich rokoch boli zavedené rôzne prísne kontroly a inšpekcie, aby sa nadmernému rybolovu tejto ryby zabránilo. Únia bude aj nadalej kontrolovať úlovky a vykonávať námatkové kontroly. Na aktívnom love tuniakov sa podieľajú členské štáty ako Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Chorvátsko a Grécko. Pri poslednej kontrole Brusel zaregistroval 20%-tné zvýšenie populácie tuniaka, a preto zvyšuje kvóty na lov z pôvodných 7938 ton ročne na 9372 ton. 

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

O bed

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices