Podenkový život nacionalistov

V Európskom parlamente je nová frakcia – Európa národov a slobôd. Na jednom poli sa stretli Francúzi z Národného frontu Marine Le Pen, Holanďania Geerta Wildersa, rakúski Slobodní, flámski separatisti, talianska Liga Severu, jedna bývalá členka UKIP a dvaja Poliaci. Je pozoruhodné, že k tejto partii sa zatiaľ nepripojili grécki fašisti, nemeckí nacionalisti ani maďarský Jobbik.

Problém s podobnými združeniami je väčšinou v tom, že vedia veľmi dobre pomenovať čo chcú, ale už horšie sa im formulujú spoločné návrhy na dlhodobé riešenie problémov. Tak ako si môže slovenský nacionalista rozumieť s maďarským len dovtedy, kým nepríde reč na hranice, alebo problematické etapy dejín, tak to platí aj na európskej pôde.

Príkladov poznáme niekoľko. V januári 2007 sformovali radikálne strany v Európskom parlamente frakciu s názvom Tradícia, Identita, Suverenita. Podobne ako v tomto prípade išlo o pozbierancov z rôznych viac či menej radiálnych strán. Spojili sa pod vedením Jean-Marie Le Pena a jeho dcéry. Tí sa už medzitým stihli na smrť pohádať. Tie najlepšie európske tradície a našu identitu zastupovali okrem nich ešte  bulharskí a rumunskí ultranacionalisti a niekoľko poslancov z Talianska, Rakúska a flámskej časti Belgicka.

Netrvalo ani rok a frakcia sa rozpadla po tom, čo talianski poslanci urazili svojich rumunských kolegov a tí ju na protest opustili.

Môžeme sa len domnievať, ako dlho dokážu členovia novej frakcie udržať svoje názory pod pokrievkou  tentoraz.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Možno kým britská poslankyňa Janice Atkinson (ktorú tento rok aj Nigel Farage vyhodil zo svojej strany pre finančné podvody pri kampani) nepovie poľským kolegom svoj názor na viac ako pol milióna ich krajanov, ktorí žijú a pracujú vo Veľkej Británii. Mimochodom, táto dáma podporovala Britskú národnú stranu, ktorá sa svojho času strápnila tým, že si za emblém svojho ťaženia proti imigrantom z východnej Európy vybrala obrázok stíhačky Spitfire. Nik si však nevšimol, že tento konkrétny stroj slúžil počas vojny v poľskej stíhacej peruti, ktorá ostrovné kráľovstvo bránila proti nacistom.

Alebo sa menšie strany budú tiež chcieť priživiť na pôžičkách od ruských bánk, ktoré Le Penovej Národný front usilovne čerpá.

V každom prípade bude poučné sledovať činnosť novej frakcie. Z negatívnych emócií sa ešte nič dobrého nezrodilo a som si istý, že tomu nebude inak ani teraz.

O Ivan Štefanec

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices