Do roku 2020 Brusel investuje do poľnohospodárstva 100 miliárd eur!

Európska komisia prijala 24 nových programov na rozvoj vidieka. Do roku 2020 ich zafinancuje sumou 100 miliárd eur. Návrh bol schválený ako súčasť druhého piliera spoločnej poľnohospodárskej politiky. 

Priorita programu je konkurencieschopnosť poľnohospodárskeho odvetvia v EÚ. Europoslanci predpokladajú, že enormná investičná suma prinesie na vidiek 40 000 nových pracovných miest a až 700 000 školiacich pracovných miest s cieľom podporiť inovácie, prenos poznatkov, viac udržateľné poľnohospodárske postupy a silnejšie vidiecke podniky.

„Jednou z veľkých predností nášho konceptu rozvoja vidieka je, že máme presne určené základné priority. Ale je na každom členskom štáte alebo regióne, aby navrhol program, ktorý bude vyhovovať jeho vlastných potrebám. Dnes prijatý program ponúka financovanie pre rad dynamických projektov od modernizačných programov v oblasti poľnohospodárstva až po povzbudenie generačnej výmeny,“ hovorí eurokomisár pre rozvoj vidieka Phil Hogan. Ako poznamenal Hogan, bude závisieť od individuálnej iniciatívy každého členského štátu, či využije možnosť získať eurofondy na poľnohospodárske odvetvie. Aj Slovensko sa môže do roku 2020 uchádzať o milióny na modernizáciu poľnohospodárskeh techniky.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Peniaze budú tiecť priamo z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EAFRD).

Medzi členské štáty, ktorých sa investície a modernizácia poľnohospodárstva najviac dotkne patria Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Nemecko, Írsko, Taliansko, Rumunsko, Španielsko, Švédsko a Veľká Británia.

O bed

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices