Európska Únia posilní humanitárnu pomoc Iraku o 25 miliónov eur

Európska Komisia vyčlenila ďalších 25 miliónov eur na pomoc obetiam stále sa zhoršujúcej humanitárnej  krízy v Iraku. Humanitárna pomoc EK Iraku tak spolu bude predstavovať už 63 miliónov eur za rok 2015. Tieto prostriedky budú požité na zabezpečenie vody, potravín, prístrešia, zdravotníckych potrieb a zdravotnej starostlivosti pre ľudí, ktorí boli vysídlený zo svojich domov, vrátane tých, ktorí nedávno utiekli pred bojmi v oblasti Ramadi.

„Počet ľudí v Iraku, ktorí potrebujú pomoc sa za posledný rok zvýšil o 400%. Boje stále pokračujú a koniec tejto krízy je v nedohľadne. To znamená, že naša humanitárna pomoc je potrebnejšie ako kedykoľvek predtým, „ prehlásil Christos Stylianides, komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie. „Apelujem na všetky strany zapojené do konfliktu, aby uchránili civilné obyvateľstvo a umožnili im bezpečný priechod, z oblastí postihnutých konfliktom,“ dodal.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Eskalácii ozbrojeného konfliktu v oblastiach Anbar a Ramadi , v posledných mesiacoch spustila vysídlovanie tisícov ľudí. Christos Stylianides preto pocestuje do Iraku, kde sa stretne s príjemcami  humanitárnej pomoci  EÚ, aby mohla byť využitá na ich najnaliehavejšie potreby. Komisár sa počas návštevy krajiny stretne aj s prezidentom Iraku Fuadom Masumom, s premiérom Haider al-Abadim a s ministrom zahraničných vecí Ibrahim Al Jaafarim.

O dom

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices