Greenpeace: Slovensko opäť hrá za znečisťovateľov, zdravie občanov ho netrápi

Výsledkom zasadnutia delegácií vlád EÚ v Seville sú horšie limity pre emisie znečisťujúcich látok z uhoľných elektrární ako má Čína, USA alebo Japonsko.

V španielskej Seville sa skončilo zasadnutie Technickej pracovnej skupiny, ktorá rokovala o limitoch pre tuhé znečisťujúce látky. Tie pochádzajú z uhoľných elektrární v Európskej únii. Greenpeace varuje, že skupina podporila nedostatočné limity pre škodliviny, ktoré spôsobujú v Európe tisíce respiračných ochorení a vyššiu úmrtnosť. Slovenská delegácia na zasadnutí stála na strane znečisťovateľov a podporovala oslabenie limitov, prípadne vystupovala proti progresívnejším opatreniam.

„Greenpeace nedávno vydal správu, kde ukazuje, že prísnejšie limity na znečisťovanie ovzdušia z uhoľných elektrární má dokonca aj Čína, USA či Japonsko. Teraz sa rozprávame o priamych a veľmi reálnych následkoch na naše zdravie. V Európskej únii zomrie ročne vyše 71 000 ľudí a ďalšie tisíce trpia na respiračné choroby. Je neuveriteľné, že napriek tomu politici  a to aj slovenskí stále obhajujú zastaraný znečisťujúci priemysel namiesto občanov. Jedinou dobrou správou je, že sa priemyslu nepodarilo oslabiť pôvodný už tak slabý návrh Európskej komisie“, povedal koordinátor klimatickej a energetickej kampane Greenpeace Slovensko Pavol Široký.

Greenpeace sa nepáči ani samotné zloženie Technickej pracovnej skupiny, ktorá limity prerokovala. Podľa zistení organizácie sú vo vládnych delegáciách ukrytí zástupcovia priemyslu a to aj napriek tomu, že priemysel má v samotnej skupine silné oficiálne zastúpenie. Len v slovenskej vládnej delegácii sú štyria zo šiestich delegátov zamestnanci fosílneho priemyslu a nie reálny zástupcovia štátu.

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

Technická pracovná skupina, ktorá funguje pod Kanceláriou európskej integrovanej prevencie a kontroly znečisťovania, je najvplyvnejšou zo subjektov podieľajúcich sa na príprave novej normy pre obmedzenie nebezpečných emisií oxidov síry, oxidov dusíka, ortuti a tuhých znečisťujúcich látok. Očakáva sa, že svoj návrh noriem dokončí budúci týždeň. Európske krajiny by mali o návrhu hlasovať na začiatku budúceho roka, nasledovať bude konečné schválenie v strede roku 2016 a široká EÚ implementácia do roku 2020.

Správa je publikovaná v originálnom znení tlačového oddelenia Greenpeace, bez redakčnej úpravy.

O red

Odporúčame pozrieť

ECB

Aktivisti Greenpeace protestovali proti klimatickej politike Európskej centrálnej banky

Aktivisti environmentálnej organizácie Greenpeace v stredu vystúpili na strechu sídla Európskej centrálnej banky (ECB) vo …

Consent choices