Maďari sa chcú brániť proti migrantom, plánujú múr na hraniciach

BUDAPEŠŤ – Maďarská vláda chce na hraniciach so Srbskom postaviť štyri metre vysoký plot. Chce zastaviť príliv nelegálnych migrantov. Vyzvala preto ministerstvo vnútra, aby sa do budúcej stredy pripravilo príslušný projekt. Oznámil to podľa agentúry MTI maďaraský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
„Imigrácia je jeden z najvážnejších problémov, ktorému dnes Európska únia čelí,“ povedal minister zahraničných vecí Péter Szijjártó podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii. „Štáty EÚ si už ďalej nemôžu dovoliť čakať na riešenie,“dodal Szijjártó.

Plot vysoký 4 metre

„Hovoríme o úseku hranice o dĺžke 175 kilometrov, ktorý môžeme fyzicky uzavrieť štyri metre vysokým plotom. Minister vnútra Sándor Pintér dostal inštrukcie, aby to pripravil,“ dodal Szijjártó.

Minister zahraničných vecí rovnako uviedol, že prípadná výstavba plotu nie je v rozpore so žiadnymi medzinárodnými záväzkami či dohodami. V tejto súvislosti pripomenul, že obdobné bariéry vybudovalo Grécko s Bulharskom na hraniciach s Tureckom. Španielsko má na severe Afriky kvôli imigrantom oplotené svoje exklávy Ceuta a Melilla.

Uzatvorenie hraníc

Maďarský premiér Viktor Orbán už v uplynulom týždni prehlásili, že Maďarsko je pripravené pre neustály nárast počtu migrantov uzavrieť hranice so Srbskom.

Orbán taktiež povedal, že Belehrad nedostatočne rieši problém s nelegálnymi migrantmi, ktorí putujú cez Srbsko a snažia sa cez Maďarsko dostať ďalej do západnej Európy.

Prvého júla sa v Budapešti uskutoční spoločné zasadanie vlád Maďarska a Srbska, ktoré budú jednať o problémoch s migrantmi. Belehrad medzitým prisľúbil, že sprísni kontrolu hraníc nielen so Srbskom, ale aj s Macedónskom. Týmto smerom sa migranti do Srbska dostávajú.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

Od začiatku roka sa do Maďarska cez hranice so Srbskom dostalo 54 000 žiadateľov o azyl. Maďarské úrady očakávajú, že by ich počet mohol do konca roka stúpnuť až na 130 000.

Prehodnotenie postoja vlády

„Stredozemné more je aj naše more“ – pod týmto názvom odovzdali premiérovi Robertovi Ficovi výzvu mimovládne organizácie. Chcú, aby vláda prehodnotila svoj negatívny postoj k prijímaniu utečencov.

Zdôrazňujú pritom, že každý prípad bude osobitne posudzovaný a v prípade bezpečnostného rizika danej osobe nebude poskytnutý azyl.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices