Premiér Tsipras obviňuje Európu z ponižovania Grékov

BRUSEL/ATÉNY – Grécky premiér Alexis Tsipras obvinil veriteľov, že sa snažia viacerými obmedzeniami ponížiť Grékov po tom, ako sa stále viac hovorí o odchode krajiny z eurozóny.
Obvinenie z poníženia prišlo po nedeľných rokovaniach Grécka s veriteľmi. Európska komisia uviedla, že rokovania neboli úspešné a konečné rozhodnutie o prípadnom bankrote zostáva na ministroch financií krajín eurozóny.

Nepriateľská atmosféra

„Určitý pokrok sa udial, rokovania však neboli úspešné a pretrvávajú významné rozdiely medzi plánmi gréckych úradov a spoločnými požiadavkami EK, ECB a MMF v objeme od 0,5 do jedného percentuálneho bodu hrubého domáceho produktu. To je ekvivalentné rozpočtovým opatreniam v hodnote 2 mld. eur ročne,“ uviedla EK.

„Navyše grécke návrhy zostávajú nekompletné. Na základe toho ďalšia diskusia sa uskutoční v rámci Eurogroup,“ uviedla EK.

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v utorok obvinil gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, že svojim voličom prezentuje úmyselne skreslené návrhy, ktoré EK predložila v snahe riešiť grécku dlhovú krízu.

Juncker ukázal záblesk hnevu, keď počas tlačovej konferencie vyhlásil, že sa zaujíma o gréckych občanov, nie však o vládu. To je v ostrom kontraste so snahou šéfa EK jednať s Tsiprasom priateľsky počas uplynulých štyroch mesiacov.

„Nezaujímam sa o grécku vládu,“ povedal. „Zaujímam sa o gréckych občanov, predovšetkým najchudobnejších,“ dodal.

Grécko sa snaží vyhnúť bankrotu, ktorý by mohol nastať do dvoch týždňov. Tsipras už skôr uviedol, že EÚ a Medzinárodný menový fond vyžadujú škrty v dôchodkoch a mzdách, aby „ponížili nielen grécku vládu …, ale aj celý národ“.

Podľa jeho slov je medzi návrhmi veriteľov 10-percentný nárast dane z pridanej hodnoty (DPH) na elektrickú energiu. Iní ministri kritizovali návrhy zvýšenia DPH na lieky.

Viac..  O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Gréci klamú

Počas tlačovej konferencie Juncker v podstate obvinil Tsiprasa, že zavádza voličov.„Nesúhlasím, a premiér to vie, … s nárastom DPH na lieky a elektrickú energiu,“povedal Juncker. „To by bola veľká chyba,“ dodal. „Debata v Grécku a mimo Grécka by išla jednoduchšie, keby grécka vláda hovorila presne to, čo EK… reálne navrhuje,“ povedal Juncker.

„Obviňujem Grékov z toho, že veci, ktoré hovoria gréckej verejnosti nie sú konzistentné s tým, čo som povedal gréckemu premiérovi,“ doplnil Juncker.

Hovorca gréckej vlády vyhlásil, že nikto nehovorí o tom, že tieto návrhy predložila jedine sama EK. Ostrejšie sa vyjadril minister financií Janis Varoufakis, podľa ktorého návrhy EK zvýšenie DPH obsahujú. „Juncker buď nečítal dokumenty, ktoré dal Tsiprasovi, alebo ich čítal a zabudol na to,“ povedal Varoufakis.

Juncker zároveň uviedol, že s Tsiprasom nehovoril od nedele. Vtedy sa „rozhodol rokovania zastaviť, keďže vzhľadom na postoj Grécka, nikam neviedli“.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať …

Consent choices