Lídri sveta v Bratislave: riešia osud migrantov

BRATISLAVA – Britský premiér David Cameron, francúzsky prezident François Hollande, vplyvný americký senátor John McCain. Na Slovensku sú elitní svetoví politici. Snažia sa prísť na to, čo spraviť s utečencami či Ukrajinou.
Cameron u Fica

Krátko pred pol 10 prijal britského premiéra Davida Camerona slovenský premiér Robert Fico. Hovorili spolu o konkurencieschopnosti, Ukrajine aj migrantoch.

V súvislosti so situáciu na severe Afriky sa zhodli, že je potrebné upokojiť situáciu.

Pričom podľa slovenskej a britskej vlády povinné kvóty nie sú riešením. „Mali by to byť predovšetkým dobrovoľné schémy, ktoré členské krajiny na riešenie problému ponúknu,“ dodal slovenský premiér.

Hollande u Kisku

Medzitým prijal slovenský prezident Andrej Kiska francúzskeho kolegu Françoisa Hollanda.

Hlavy štátov spolu hovorili o migrácii, ekonomických problémoch v Grécku i o situácii na Ukrajine. Hollande prišiel do Bratislavy na summit premiérov krajín V4.

Kiska priznal, že na problém migrácie má s Hollandom podobný názor. „Kvóty nie sú žiadnym riešením. Zdôraznil som ale postoj našej krajiny, že nemôžeme odmietať pomoc tým, ktorým ide skutočne o život,“ povedal slovenský prezident.

Strategické myslenie

Na konferencii vystúpil aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Mali by sme viac strategicky myslieť a počúvať sa navzájom, aj keď máme iné názory. Otvorená diskusia je to, čo nás robí silnejšími, nie slabšími.

Uviedol to počas otvorenia bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2015 minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák vo svojom príhovore.

Priznal, že od minuloročného GLOBSEC-u sa mnoho vecí na medzinárodnej scéne zhoršilo. Aj keď podľa Lajčáka nikto nečakal, že to bude ľahký rok, bol ešte náročnejší, ako predpokladal. „Nie je to optimistické, čo vravím, ale je to realita,“ uviedol počas svojho príhovoru, v ktorom sa venoval najvážnejším výzvam ako rusko-ukrajinskému konfliktu, možnému odchodu Grécka z eurozóny či Veľkej Británie z Európskej únie.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

„Neverím, že ľudia v Británii si myslia, že odchodom z Európskej únie by niečo získali. Odchod Británie by nikomu ani politicky, ani ekonomicky nepomohol,“povedal šéf rezortu slovenskej diplomacie.

Pozitívum však podľa neho je, že referendum o možnom odchode prinútilo EÚ popremýšľať nad tým, kam Európa kráča.

Chyby z minulosti

O migrácii, bezpečnosti či boji s daňovými únikmi hovoril počas bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2015 minister vnútra Robert Kaliňák s bývalým americkým ministrom pre vnútornú bezpečnosť Michaelom Chertoffom, ktorý sa na konferencii zúčastnil po druhý raz.

Akékoľvek kvóty nie sú o tom, či im chcete alebo nechcete dať povolenie, uviedol minister vnútra na tlačovej konferencii na GLOBSEC-u. Podľa Kaliňáka sú kvóty falošná solidarita a neúprimná snaha. „Je to o tom, že dáte zelenú prevádzačom, ktorí ich prevedú do Európy,“ uviedol.

Podľa neho odchádzajú len tí, ktorí na to majú dostatok peňazí. Ako skonštatoval, migrácia prináša aj bezpečnostnú otázku. Vidieť to na južných krajinách, ktoré majú s vysokým počtom migrantov problém a nestíhajú dostatočne utečencov a migrantov preveriť, tvrdí Kaliňák.

Pred rokmi krajiny Európy udeľovali azyl Čečencom, pretože si mysleli, že sú to politickí azylanti. „Dnes drvivá väčšina z nich bojuje na strane extrémistov,“ povedal Kaliňák a ako dodal, on „nechce zopakovať chyby z minulosti“.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices