Veľkí investori už začínajú rátať s kritickou situáciou v Grécku

V dôsledku obáv z gréckej krízy vidíme pokles londýnskeho indexu FTSE 100 Index ako i nemeckého DAX. Veľkí investori začínajú už do svojich rozhodnutí zarátavať možnú kritickú situáciu. Dlhopisom Francúzska sa nedarí, čo je celkom vážny signál. Zároveň vidíme, že sa dobre nevedie ani akciovému trhu. Pod tlakom sú akcie finančných podnikov, čo je ďalší zlý signál. Sme svedkami výpredajov a investori začínajú reagovať, hoci zatiaľ nie panicky, no veľmi blízko tomu.

Čo môžeme očakávať v najhoršom prípade? Je to viac ako si môžeme v súčasnosti dovoliť. Trhy nateraz stále obchodujú s rizikom menším, aké by predstavovalo najhoršie možné riešenie.

Na budúci týždeň podľa mňa uvidíme na trhoch nárast volatility. Téma Grécka bude zaberať popredné miesto v médiách. V nasledujúcich dvoch týždňoch teda stres a panika ešte viac narastú.

Sled udalostí

Keď sa pozrieme na kľúčové udalosti v najbližších dvoch týždňoch, vidíme, že najbližší kritický deň bude už 18. júna, na kedy je plánované stretnutie euroskupiny. Pravdepodobne sa však ani tam nedočkáme žiadneho riešenia a téma bude ešte viac prerastať trhmi a médiami.

Stretnutie pravdepodobne skončí pre Grécko ultimátom zobrať poslednú ponuku, alebo odísť. Na zváženie bude mať krajina možno štyri až šesť dní a na samit lídrov EÚ, ktorý sa uskutoční 25. júna, bude musieť prísť s odpoveďou. Ak sa veci vyvinú dobre, bude aspoň aké také riešenie na stole medzi 25. a 30. júnom. To je samozrejme tá najlepšia alternatíva. Teda, že k dohode príde ešte pred posledným dátum splátky pre MMF, ktoré je 30. júna, a zároveň pred koncom záchranného programu.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Špekulácie komplikujú situáciu

Obavy z kontroly kapitálových tokov vyvolali tlak na jej skutočné zavedenie. Je pod ním samotné Grécko a jeho banky, ale aj európsky program pohotovostnej likvidity ELA, ktorý bankám poskytuje pomoc. Obavy z obmedzenia pohybu kapitálu teda škodia obom stranám a obe by sa im mali vyhýbať. Ak tento tlak bude trvať a nedôjde k žiadnemu riešeniu, bude nakoniec predsa potrebné prijať obmedzenie.

Komentár pripravil Simon Fasdal, hlavný dlhopisový stratég Saxo Bank.

O red

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices