Europoslanec Nagy považuje Orbanove a Ficove výroky v problematike migrantov za nezmyselné a kontraproduktívne. PHOTO © European Union 2015 EP

Europoslanec Nagy: Slovensko je pre migrantov ekonomicky neatraktívne

„Nemecko je schopné prijať stovky utečencov, ponúknuť im prácu a sociálne zabezpečenie. My sme schopní im ponúknuť im iba strechu nad hlavou a teplé jedlo.“ O prijatých kvótach, výrokoch Roberta Fica, ale aj schopnosti Slovenska prijímať migrantov porozprával europoslanec József Nagy.

Horúcou témou posledných mesiacov je migrácia. Najviac sa týka práve Starého kontinentu, a teda aj Európskej Únie. V parlamente prijali kvóty, ktoré však ešte nie sú záväzné. Ako ste hlasovali vy?

Ja som hlasoval za kvóty, a aj za celé uznesenie parlamentu. Pred rokom 1989 nielen naši občania, ale občania celej Východnej Európy boli prijímaní na základe azylových politických dohovorov, ale aj pre ekonomické dôvody. Ak by došlo opäť k takýmto dohovorom, a práve naša krajina by sa dištancovala od poskytnutia azylov a zriekli by sme sa závätkov, bolo by to z našej strany chrapúnstvo.

V parlamente sa niekoľkokrát spomenulo, že prijatie migrantov môže mať na našu krajinu ekonomický dopad…

Pre migrantov nie je Slovensko ekonomicky zaujímavá krajina. Pretože hoci je ten migrant z Blízkeho východu, alebo zo Severnej Afriky, dávky vo výške 60 eur mesačne v porovnaní so stovkami eur v Nemecku preňho naozaj nie sú na začiatok nového života atraktívne. Nejde tu o ekonomický aspekt, ale o to, že ten človek potrebuje niekde zložiť hlavu a cítiť sa bezpečne. Okrem úrovne emócií nemôže migrant ekonomicky ohroziť našich občanov, a už vôbec nie krajinu.

Mohli by pre nás byť migranti v niečom prínosom?

V EÚ sú krajiny, ktoré migrantov potrebujú. Majú vysoké sociálne zabezpečenie a rozvinutý demokraticko-sociálny a ekonomický systém, ktorý svojim občanom prináša plnohodnotný život, aj keď nepracujú. Majú dobre podnikateľské hospodárske prostredie, ktoré dáva priestor malým aj väčším podnikateľom. Lenže aj v tejto krajine musí niekto napiecť pizzu, robiť taxikára, alebo pomocný zdravotnícky personál. Aj kvôli demografickej krivke sú pre tieto krajiny migranti prospešní. Slovensko však medzi tieto krajiny rozhodne nepatrí.

Kvóty určuje samotné Únia. Je to spravodlivé?

EÚ si musí uvedomiť, že kvóty nemôže diktovať celoplošne pre celú Európu rovnako, ale jednotlivo pre konkrétne krajiny. Nemecko je schopné prijať stovky utečencov, ponúknuť im dokonca prácu a sociálne zabezpečenie. My sme schopní im ponúknuť jedine strechu nad hlavou a teplé jedlo. Jednoducho nezaváži celoplošná politika, ale tá vnútroštátna.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Premér Fico sa vyjadril, že poslanci, ktorí hlasovali za kvóty, sú odtrhnutí z reality. Čo si myslíte o tomto výroku?

Ja si myslím, že práve my dobre cítime realitu. Migranti u nás nechcú zostávať, a pokiaľ ide o azylantov, ide o hodnoty nás, jednotlivých ľudí. Oni opustili krajinu, domovy a často aj rodiny kvôli vojne. Nechali za sebou spustošené zničené krajiny a my sa tomu jednoducho nemôžeme postaviť chrbtom len preto, že nie sme zvyknutí na viacfarebnosť v naších mestách, alebo sme nikdy neboli koloniálna krajina. Natŕčame ruky po eurofondy pre naše školy, nemocnice a cesty, a potom odmietneme prichýliť ľudí, ktorí stratili svoj domov kvôli vojne v prechodných táboroch? Ruku na srdce – Slovensko je pre ekonomických migrantov tak neatraktívne, že zo stoviek preichádzajúcich by ste u nás po pár týždňoch našli možno zopár desiatok. Ostatní pokračujú pri prvej možnej príležitosti na západ.

Celá situácia sa zvrháva tak, že v Maďarsku premiér Orbán uvažuje o zavedení trestu smrti pre extrémistov, ktorí sa votreli medzi migrantov, a tak sa dostali do EÚ.

Nepovažujem Orbánovo vyjadrenie za šťastné, rovnako ako väčšina jeho vlastných poslancov. Prieči sa hodnotám EÚ a dokonca Rady. Bolo by krokom späť, a najmä by to bol podraz demokracii. Premiér Egypta zvolený v prvých demoratickch voľbách je dnes odsúdený na trest smrti. Severokórejského admirála popravili vzdušnou raketou, pretože zaspal na jednej politickej prehliadke. Ak budú ľudia a politici za svoje vyjadrenia zastrašovaní trestom smrti, nikdy si neotvoria ústa tam, kde to je skutočne potrebné.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslanec József Nagy.

 

O bed

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices