Gréci sa boja grexitu, z bánk už vybrali 2 miliardy eur

ATÉNY – Gréci sa boja odchodu krajiny z eurozóny, hromadne vyberajú peniaze z bánk. Za posledné štyri dni vybrali dve miliardy eur. Len vo štvrtok vybrali jednu miliardu eur.
Medzinárodný menový fond (MMF) utlmil akúkoľvek nádej, že Grécko by sa mohlo vyhnúť bankrotu, ak fondu do konca júna neuhradí splátku dlhu v sume 1,6 miliardy eur.

„Bude v bankrote, ale dúfam, že sa to nestane,“povedala šéfka MMF Christine Lagardeová novinárom v Luxemburgu a dodala, že neexistuje možnosť odkladu splátky.

Posledná šanca?

Ministri financií eurozóny sa vo štvrtok v Luxemburgu stretli na rokovaní, ktoré sa pôvodne považovalo za poslednú šancu na dosiahnutie dohody. Akékoľvek očakávania, že v rokovaniach nastane prelom, však takmer úplne vymizli, keďže Atény vylúčili, že stretnutie bude fórom na diskusiu o nových návrhoch.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že stále je možná dohoda na poskytnutie dodatočných financií Grécku, ak Atény prejavia nevyhnutnú vôľu. Šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem však dal jasne najavo, že vyhliadky na rýchlu dohodu sú malé. „Príliš nedúfam,“ konštatoval.

Podobný názor vyjadril slovenský minister financií Peter Kažimír. „Na stole nemáme žiadnu dohodu. Je jasný plán, ktorý bol pomenovaný inštitúciami začiatkom tohto mesiaca, a toto je pre nás základ pre rokovanie. Stratili sme veľa času…Máme pár dní, aby sme dosiahli nejakú dohodu,“ povedal. Kažimír predpokladá, že ministri financií sa budú musieť opäť stretnúť.

Viac..  F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

Protesty v Aténach

Tisíce Grékov demonštrovali v Aténach za zotrvanie svojej krajiny v eurozóne. Účastníci mítingu pod mottom „Zostaneme v Európe“ požadovali, aby sa vláda premiéra Alexisa Tsiprasa dohodla s partnermi a veriteľmi, aby si Grécko mohlo zachovať ako menu euro.

Demonštrácia sa konala z iniciatívy sympatizantov a voličov opozičnej konzervatívnej strany Nová demokracia i socialistov zo strany PASOK, ako aj iných proeurópskych subjektov.

 

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA, podľa ktorej boli na demonštrácii prítomní aj viacerí poslanci spomínaných strán. Niektorí z demonštrantov boli s pomocou píštaliek poriadne hluční, aby podľa vlastných slov prebudili občanov Grécka.

Nemálo z nich vyjadrilo obavy, že ak grécka vláda bude pokračovať v neústupčivej taktike pri rokovaniach s veriteľmi, môže to krajinu dostať do bankrotu.

Iba v stredu večer demonštrovali naopak za zachovanie tvrdého postoja vlády voči veriteľom tisíce ľavicovo orientovaných občanov krajiny.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices