Nemci sú naklonení uvoľneniu peňazí určených na rekapitalizáciu gréckych bánk

Údajne (koľký krát už?) svitá na dohodu, možno už budúci týždeň. Nemecká vláda je údajne – toto populárne slovo nesmieme zabudnúť vložiť – naklonená uvoľneniu peňazí z balíka aj rozpusteniu desať miliardovej rezervy na prípadnú rekapitalizáciu gréckych bánk. Vláda v tomto prípade znamená kancelárku Merkelovú, ale už menej jej ministra financií Schaeubleho, či niektorých ostrejších poslancov. Podobne ako v prípade dua Tsipras-Varoufakis, aj tu hlásia politickí analytici rozkol medzi zmierlivejším a prísnejším tónom.

Odliv peňazí z gréckych bánk zatiaľ pokračuje. Objem jednotlivých presunov vkladov oproti zime poklesol a väčšinou sa presunutá čiastka pohybuje v rozpätí 100 000 – 200 000 eur. To by naznačovalo, že zahraniční investori a miestni kapitáni priemyslu poväčšine presunuli, čo chceli a snaha dostať svoje peniaze do bezpečia, teda von z gréckych bánk, sa začína vo veľkej miere objavovať aj u malých podnikov.

Reagovať musela aj Európska centrálna banka, ktorá tento týždeň zdvihla limit núdzovej likvidity pre grécke banky o 2,3 miliardy eur, čo je najviac od polovice februára. To nám pripomína v laických kruhoch málo diskutovaný záväzok Grécka a síce závä- zok v zúčtovacom systéme eurosystému nazývanom Target 2. Obrovské presuny peňazí z Grécka do iných bánk Eurozóny vytvárajú v ECB stále väčší záväzok gréckej centrálnej banky voči eurosystému. Ten v apríli 2015 dosahoval už 110 miliárd eur.

V momentálnej situácii, keď je grécka centrálna banka stále členom eurosystému, sa Opät prišiel menší šok – Grécko nezaplatilo splátku 300 miliónov eur pre MMF. Nemci sú naklonení uvoľneniu peňazí určených na rekapitalizáciu gréckych bánk. Newsletter stránky eurokriza.sk – Publikuje INESS – Institute of Economic and Social Studies, Na Vŕšku 8, 811 01 Bratislava, tel.: +421-2-5441 0945, iness@iness.sk, č.účtu: 2664752087/1100 jedná v podstate len o účtovný zápis, nevyžadujúci reálne peniaze z iných členských krajín. V prípade vystúpenia z Eurozóny by sa však tento záväzok musel nejakým spôsobom vysporiadať – nie je však jasné ako. Eurosystém na odchod krajiny nie je pripravený.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Taliani sú za vytvorenie spoločnej európskej schémy podpory v nezamestnanosti

Dôležitou témou je obmedzenie sociálnej turistiky, teda vnútornej imigrácie s cieľom získať lepšie sociálne dávky, ktorej sa Británia čoraz viac obáva. Tu sa k diskusii pridávajú aj taliansky politici. Minister financií Pier Carlo Padoan podporil vytvorenie spoločnej európskej schémy podpory v nezamestnanosti. To by vyžadovalo spoločný európsky fond a poisťovaciu schému.

Vskutku geniálne riešenie. Odstráňme ďalšie kúsky konkurencie medzi politickými riešeniami, dajme Bruselu do rúk ešte väčší balík peňazí a vyplácajme z neho dávky. Keď bude maž každý človek dostatočne veľkú podporu, nebudeme sa už musieť starať o nariekanie otravných podnikateľov a zaostávajúcu konkurencieschopnosť ekonomiky. A môžeme o tom spraviť zopár konferencií. S dobrými chlebíčkami!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices