Jana Žitňanská
Jana Žitňanská. PHOTO: Dominik Foldes.

Jana Žitňanská o katastrofe v Nepále: Deti sa zo sirotincov nevracajú k rodičom

Európsky parlament sa na plenárnom zasadnutí venoval situácii v Nepále. Krajinu koncom apríla postihlo ničivé zemetrasenie, pri ktorom prišlo o život približne 8700 ľudí a ďalšie tisíce boli zranených. Europoslanci v rezolúcii vyzývajú, aby v centre humanitárnej pozornosti boli deti.

Asi 500 000 budov bolo zničených a 2,8 milióna ľudí muselo opustiť svoje domovy. Situácia v krajine je aj naďalej kritická. Europoslankyňa Jana Žitňanská v rezolúcii upozornila na situáciu detí: „Pri prírodných katastrofách sú práve oni najzraniteľnejšou skupinou. Môžu prísť o svojich rodičov, domovy a stávajú sa z nich siroty. Často nemajú prístup k pitnej vode či zdravotnej starostlivosti, o vzdelaní nehovoriac. Preto som sa v rezolúcii snažila upriamiť pozornosť na to, aby humanitárna pomoc venovala zvláštny prístup k deťom.“

Podľa doterajších odhadov bolo postihnutých zemetrasením 1,7 milióna detí. „Veľakrát sú deti v dobrom úmysle umiestňované do sirotincov, aby sa o nich postaralo, aj keď aspoň jedného z rodičov majú. Problémom je, že deti sa potom už do rodiny nevrátia. Apelujeme na nepálsku vládu, aby akonáhle je to možné, boli tieto deti prinavrátené späť do rodín.“

Ďalším problémom je aj návšteva množstva ľudí zo zahraničia, ktorí síce prídu s dobrým úmyslom pomôcť, no ide len o krátkodobý pobyt. „Vzbudia u detí veľké očakávania a potom odídu. Čiže deti tým trpia dvakrát. Raz, pri samotnom nešťastí, keď prídu o rodičov a druhýkrát, keď im niekto prejaví lásku a opustí ich,“ povedala europoslankyňa, podľa ktorej by sa malo k deťom pristupovať veľmi citlivo, aby nezažívali v budúcnosti psychické ujmy.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Do rezolúcie sa zatiaľ nepodarilo presadiť vyzdvihnutie práce Červeného kríža, pričom ide o celosvetovo uznávanú inštitúciu. „Podľa informácií, ktoré mám, ľudia z Červeného kríža boli od prvej chvíle na mieste a snažili sa pomôcť. Poskytli prístrešok štvrť miliónu ľuďom postihnutým zemetrasením, ošetrovali zranených priamo v teréne, poskytovali lieky, prostriedky na dezinfekciu vody. Zároveň podporujú ľudí, ktorí prežili traumu, lebo nie je to len o fyzických zraneniach. Je dôležité, aby bol niekto na blízku, kto im podá pomocnú ruku,“ uviedla Žitňanská.

O jac

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices