Pápež František kritizuje prístup k utečencom, varuje pred xenofóbiou

TURÍN – Pápež František v nedeľu počas omše na turínskom námestí Piazza Vittorio kritizoval prístup k utečencom na starom kontinente a varoval pred xenofóbiou a strachom z budúcnosti. Žiada viac porozumenia pre situáciu migrantov.
Hlava katolíckej cirkvi pripomenula v tejto súvislosti históriu vysťahovalectva z talianskeho Piemontu, ktorej súčasťou boli i jeho predkovia. Starí rodičia najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi žili až do roku 1929 práve v Turíne, odkiaľ sa potom vysťahovali do argentínskeho hlavného mesta Buenos Aires, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

„Imigrácia prináša konkurenčný boj, no nemožno obviňovať imigrantov, pretože sú obeťami nerovnosti, vojen a súčasnej ekonómie. Človeku sa chce plakať nad scénami z posledných dní, keď sa s ľudskými bytosťami zaobchádza ako s tovarom,“ povedal František.

Pápež vyzval veriacich, aby sa nenechali ochromiť strachom z budúcnosti a neuchyľovali sa do spoločenských foriem, ktoré cudzincov namiesto prijatia vylučujú.

Turínske plátno

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa predtým modlil v miestnej katedrále pred Turínskym plátnom, ktoré je tu mimoriadne vystavené od 19. apríla do 24. júna.

Pápež si na niekoľko minút sadol pred plátno, ktoré je uložené v špeciálnej ochrannej sklenenej vitríne, a modlil sa. Následne položil na vitrínu ruku a bez slova odišiel.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Pápežova cesta

František patril medzi posledných zo stoviek tisícov ľudí, ktorí sa tento rok prišli na rubáš, v ktorom bol údajne pochovaný Ježiš Kristus. urínske plátno je vystavené od 19. apríla, verejnosť si ho môže pozrieť do 24. júna.
Podľa skeptikov je Turínske plátno falošnou relikviou vyrobenou v stredoveku.

V programe dvojdňovej návštevy Turína figurujú aj stretnutia pápeža Františka s mladými delikventami, migrantmi a bezdomovcami.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices