Krviprelievanie na Majdane Janukovyč ľutuje, polícia ale mala právo strieľať

MOSKVA – Ruská anexia ukrajinského Krymu je tragédiou, ku ktorej by neprišlo, nebyť minuloročného februárového prevratu na Ukrajine. Povedal to zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Donbas, kde po zmene vlády prepuklo proruské povstanie, musí zostať súčasťou Ukrajiny, povedal exprezident v rozhovore, ktorý publikovala ruská služba rozhlasovej stanice BBC.

Janukovyč odmietol zodpovednosť za stovku Ukrajincov zabitých počas minuloročných nepokojov v centre Kyjeva, ktoré viedli k jeho zvrhnutiu. „Som proti akémukoľvek použitiu sily, nehovoriac o streľbe. Bol som proti krviprelievaniu,“ povedal exprezident, ktorý po úteku z Ukrajiny žije v Rusku. Ukrajinské poriadkové sily však podľa neho mali na použitie zbraní proti demonštrantom právo.

Konflikt celého sveta

Príkaz k streľbe vraj Janukovyč nevydal. Pripustil, že neurobil dostatok krokov potrebných k tomu, aby zabíjaniu zabránil. „Nezbavujem sa zodpovednosti,“ povedal BBC politik, ktorý sa sám stále považuje za legitímneho ukrajinského prezidenta.

Vojna v Donbase je pre Janukovyča nočnou morou. „To, čo sa tam stalo, je veľmi zlé. Z tejto situácie je nutné nájsť cestu von,“ prehlásil exprezident. Vyzval Spojené štáty, aby prinútili Kyjev k priamemu stretnutiu s povstalcami. Nové ukrajinské vedenie podľa Janukovyča zničilo Ukrajinu a zatiahlo do vojnového konfliktu celý svet.

Viac..  Kandidátku PS v európskych voľbách posilní Veronika Cifrová Ostrihoňová a Ľubica Karvašová

Interpol

Janukovyč minulý rok vo februári ušiel z Ukrajiny za pomoci agentov ruskej vojenskej rozviedky, ako nedávno prezradil ruský prezident Vladimir Putin. Aj napriek tomu, že politik označovaný za proruského, sa po úteku z Ukrajiny za svoju ústretovosť voči Moskve prílišnej vďaky nedočkal, ruské úrady jeho pobyt v ruskom Rostove na Donu tolerujú.

Či Janukovyč požiadal v Rusku o azyl, odmieta Moskva prezradiť. Na Ukrajine je stíhaný za zneužitie právomocí a nezákonné obohacovanie, v januári bol zaradený na zoznam hľadaných osôb Interpolu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Podľa najnovších zistení je Rusko pri výrobe munície kriticky závislé na dodávkach nitrocelulózy. Tú do …

Consent choices