mikolasik
Miroslav Mikolášik. PHOTO: redakcia/MM.

Mikolášik o TTIP: Čína nám dýcha na krk, preto je správne hľadať spojenca v USA

Ako hovorí europoslanec Miroslav Mikolášik, dohoda TTIP má nové impulzy a pomaly sa posúva k záverečnému textu. Tento text však nie je ani zďaleka hotový, existuje ešte mnoho otvorených otázok. Momentálne sa nachádzame po 9 kole rokovaní medzi Európou a USA. Posledné rokovanie sa konalo v apríli v New Yorku a ďalšie, teda desiate rokovanie, prebehne po 15. júli v Bruseli.

Ako pokračuje vývoj dohody TTIP?

V EP nedávno vystúpil expert, ktorý sa vyjadroval k tomu, aké dopady bude mať európsko-severoamerická dohoda na obchody s Brazíliou, Argentínou, Mexikom a s ďalšími krajinami Latinskej Ameriky. Od neho, teda z prvej ruky, som získal mnohé informácie. Pýtal som sa ho na otázky, ktoré sú ešte otvorené a povedal mi, že veľmi sa pokročilo v negociáciách týkajúcich sa štandardov v produkcii osobných automobilov. V tejto oblasti boli napríklad nezrovnalosti medzi kvalitou, ale aj starosťou európskych výrobcov o životné prostredie. Tiež som dostal informáciu, že bude zavedená tzv. dvojitá inšpekcia v oblasti liečiv. Problémom však je, že procesy týkajúce sa mnohých iných komodít sú ešte v stále počiatočnom štádiu, týka sa to napríklad poľnohospodárskych produktov.

Špecifická je otázka týkajúca sa geneticky modifikovaných potravín a výrobkov. Ako to s nimi vyzerá?

Ide o organizmy či už rastlinnej alebo živočíšnej povahy. V tejto oblasti EÚ rešpektovala právo národných štátov nepovoliť, aby bol určitý produkt z Ameriky na ich území prítomný a predávaný. Toto právo bude aj naďalej zachované. Vieme, že v tomto sme veľmi rozdielni – niektoré krajiny nemajú s takýmito produktmi nijaký problém, iné krajiny ich naopak prísne zakazujú. Ako lekár pripomínam, že stále ešte nemáme jasný dôkaz o tom, že tieto látky nie sú zdraviu škodlivé.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

TTIP má vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. Ako sa budú riešiť clá a tarify?

TTIP odstráni mnohé bariéry. Čo sa týka colných a tarifných bariér, existuje k nim dohoda. V nej sa hovorí, že takéto poplatky a mnohé ďalšie finančné nástroje sú postupne odstraňované.

Aké výhody prinesie dohoda bežným občanom EÚ?

Som presvedčený, že táto dohoda vytvorí tisíce až milióny nových pracovných príležitostí, zvýši sa bohatstvo občanov EÚ, zlepší sa prístup k niektorým komoditám. Európa správne hľadá toho najsilnejšieho partnera, ktorým sú Spojené štáty, aby nebola pohltená rastúcim vplyvom Číny. Tá nám dýcha na krk a poza chrbát robí iné dohody, napríklad podobnú euroázijskú dohodu. Čína nezaháľa, pracuje a kupuje komodity. Európa preto tiež v tomto meniacom sa prostredí vyhľadáva zlepšenie svojich výsledkov, napríklad prostredníctvom vyrokovania zmluvy ako je TTIP.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O tib

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices