Prehľad týždňa: Junckerov plán, hospodárske riadenie, ochrana údajov

Počas plenárneho zasadnutia, ktoré sa bude konať v stredu popoludní, sa budú poslanci zaoberať Junckerovým plánom, hospodárskym riadením i blížiacim sa summitom EÚ. Zahraničný výbor bude ešte predtým spoločne s Federicou Mogherini rozoberať európsku bezpečnostnú agendu. Začnú sa i vyjednávania o navrhovaných zmenách pravidiel ochrany údajov.

Počas stredajšieho plenárneho zasadnutia budú poslanci rokovať a hlasovať o strategickom investičnom pláne, ktorý pripravil predseda Komisie Jean-Claude Juncker. Tento plán by mal na podporu európskeho hospodárstva poskytnúť 315 miliárd eur pochádzajúcich z verejných i súkromných investícií. Ak sa ho podarí prijať, spustený by mal byť už počas tohto leta.

Plénum bude rokovať a hlasovať i o rámci pre správu hospodárskych záležitostí. Jeho súčasné pravidlá totiž nefungujú podľa očakávaní a preto je potrebné ich zefektívniť.

Pri príležitosti blížiaceho sa summitu, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a piatok, sa bude plénum zaoberať i otázkami migrácie a bezpečnosti a neobíde ani problémy Ukrajiny a Grécka.

V stredu sa začnú vyjednávania ohľadom reformy pravidiel na ochranu údajov. Parlamentní vyjednávači budú počas nich rokovať spoločne s komisárkou pre spravodlivosť a ministrami spravodlivosti Lotyšska a Luxemburska. Tieto dve krajiny sa 1. júla vystriedajú na poste predsedníctva EÚ.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Výbory

Členovia zahraničného výboru sa v utorok stretnú so šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogherini.Témou ich rozhovorov bude bezpečnostná agenda EÚ a otázky týkajúce sa imigračnej krízy.

Hospodársky a sociálny výbor sa v ten istý deň stretnú s komisármi Valdisom Dombrovkisom (euro a sociálny dialóg), Pierrom Moscovicim (hospodárske a sociálne veci) a Marianne Thyssen (zamestnanosť), s ktorými budú diskutovať o odporúčaniach pre jednotlivé krajiny v rámci tohtoročnej hospodárskej politiky.

O ram

Odporúčame pozrieť

osobne udaje

Nové, prísnejšie pravidlá o ochrane údajov v cezhraničných prípadoch

Komisia v utorok predložila nový právny predpis na zjednodušenie spolupráce medzi orgánmi pre ochranu údajov …

Consent choices