Vladimír Maňka: Ako je to s kvótami pre utečencov?

O tom, či prijmeme, alebo neprijmeme na Slovensko ekonomických migrantov, si rozhodujeme na Slovensku sami! Takto to stojí v platných zmluvách. To znamená, ak si niekto príde na Slovensko na zárobky, alebo využívať sociálny systém, nikto nám nemôže prikázať, aby sme ho na Slovensku ponechali.

Migranti prichádzajú do Európy každý rok. Či už po zemi, alebo po mori. Europoslanci roky upozorňujú na nedostatočné riešenie tohto problému a všetkými možnými spôsobmi vyvolávajú tlak na Radu, ktorá zastupuje všetky členské štáty a na Komisiu, aby problém riešili. Štáty doteraz nedostatočne financovali stráženie hraníc, monitorovanie, včasné odhalenie a zasiahnutie v prípadoch lodí s utečencami na mori. Sám som v minulosti rokoval s agentúrou pre vonkajšie hranice Frontex a na Malte som sa zúčastnil operácie pre navrátenie nelegálnych migrantov naspäť do krajiny odkiaľ pochádzali. Videl som, v akých podmienkach zamestnanci Frontexu pracujú a že doterajšie financovanie zďaleka nepostačuje. V decembri sme zablokovali rokovania o rozpočte a žiadali sme Radu, aby navýšila prostriedky do rozpočtu EÚ… Od minulého roka bojujem za zmenu filozofie financovania rozpočtu EÚ, aby sa tieto problémy, ale aj problémy s eurofondami neopakovali.

Posledné udalosti dostali Radu pod tlak a tá promptne súhlasila s trojnásobným navýšením finančných prostriedkov pre Frontex.

Poslanci Európskeho parlamentu vyvinuli tlak na štáty, aby sa prebudili a problém začali dôsledne riešiť.

Žiadali sme členské štáty:

aby preukazovali solidaritu a odhodlanie tým, že zvýšia svoj príspevok do rozpočtu a na operácie agentúry Frontex

aby spoločne riešili základné príčiny migrácie

aby spolu s  tretími krajinami prijali najprísnejšie možné trestné sankcie proti obchodovaniu s ľuďmi a prevádzačstvu

aby úzko spolupracovali s Europolom, agentúrou Frontex, EASO a Eurojustom v boji proti obchodníkom s ľuďmi a zločineckým sieťam prevádzačov, aby odhaľovali a vystopovali ich finančné toky a zisťovali, akým spôsobom fungujú s cieľom zabrániť im v tom, aby v záujme vlastných ziskov ohrozovali životy migrantov

aby posilnili spoluprácu v oblasti odbornej prípravy pri presadzovaní práva a poskytovania informačných služieb s tretími krajinami, najmä tými, ktoré susedia s Líbyou. To je nevyhnutné, ak majú byť tieto zločinecké siete úspešne rozložené

aby tretie krajiny dodržiavali medzinárodné právo, pokiaľ ide o záchranu životov na mori a aby zabezpečili ochranu utečencov a dodržiavanie základných práv

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

aby príčiny násilia a nedostatočného rozvoja riešili v krajinách pôvodu s cieľom zamedziť prílevu utečencov a ekonomických migrantov

aby rokovania pod vedením OSN boli zamerané na opätovné nastolenie vládnej autority v Líbyi, podporili sme OSN a žiadali o zintenzívnenie úsilia o vyriešenie konfliktu a nestability v Líbyi a Sýrii ako kľúčových faktorov spôsobujúcich migráciu. Stabilita v konfliktných oblastiach má kľúčový význam z hľadiska znižovania miery ďalšieho vysídľovania osôb

vyzvali sme Komisiu, aby urýchlene vypracovala a predložila európsky program v oblasti migrácie. Pravidlá schvaľuje Rada a bez nej sa nedá rozhodnúť o žiadnych kvótach.

Polemiku na Slovensku vyvolala požiadavka na záväzné kvóty pre rozdelenie žiadateľov o azyl medzi všetky členské štáty, ktorá mala byť symbolom solidarity a ktorej konečnú podobu majú v rukách vlády členských štátov. Väčšina z týchto žiadateľov bude z Európy v konečnom dôsledku vysídlená a vrátená do tretích krajín.

Pán Sulík nemá morálne právo vypisovať, že treba podporiť agentúru Frontex, keď ju vlastne svojim hlasovaním sám nepodporil! Hlasoval proti všetkému, čo treba naozaj urobiť!  Teraz však to všetko, čo žiadali poslanci Európskeho parlamentu, sám prezentuje, ako svoje myšlienky.

Cieľom uznesenia, ktoré podporilo 10 europoslancov zo Slovenska zo všetkých politických zoskupení v Európskom parlamente, bolo vyvolať tlak na Komisiu a členské štáty, aby problém riešili nie tak, ako doteraz. Hlasovanie poslancov nerozhodlo o tom, či budú kvóty, alebo nie, ako to niekto cielene podsúva.

O tom, ako bude vyzerať nová stratégia, ktorú po výzve Rady a Európskeho parlamentu nedávno pripravila Komisia, sa ešte len bude rokovať a v konečnom dôsledku rozhodne Rada.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Vladimír Maňka.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices