Euro voči doláru aj uplynulý týždeň so ziskom

„Spoločná mena eurozóny si aj v uplynulom týždni pripísala voči americkému doláru zisky. Aj keď len mierne. V priebehu týždňa si pripísala 0,8 %. Medzimesačne je tak silnejšia o 1,8 %, no v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka stále výrazne stráca, a to viac ako – 16 %“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Uplynulý týždeň zaknihovalo euro zisky aj voči dvom menám nášho regiónu. Voči maďarskému forintu si pripísalo 0,3 % a voči poľskému zlotému 0,8 %. Piatok tak uzatváralo na úrovni 313,09 EURHUF, resp. 4,1796 EURPLN. Stratu naša mena zaznamenala voči českej korune, voči ktorej sa v 25. týždni tohto roka mierne znehodnotila, a to o dve desatiny percenta.

Tento týždeň zasadne maďarská a česká centrálna banka

Tento týždeň sa uskutoční zasadnutie dvoch centrálnych bánk spomedzi tých, o ktorých vás pravidelne informujeme. V utorok, 23. júna 2015, zasadne maďarská centrálna banka [MNB] a vo štvrtok, 25. júna 2015, zasadne česká ČNB. V prípade maďarskej MNB očakávame, že by mohlo dôjsť k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky a kľúčová úroková sadzba by tak mohla klesnúť z aktuálnej úrovne 1,65 % na nových 1,50 %. V prípade českej centrálnej banky neočakávame žiadne prekvapenie. Centrálni bankári krajiny zrejme ponechajú sadzby aj naďalej na rekordne nízkej úrovni 0,05 %.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Ropa Brent minulý týždeň lacnejšia o – 2,5 %

Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 63,02 USD za barel. Za týždeň sa jej cena znížila o – 2,5 %. Podobne [o – 2,4 %] je lacnejšia aj v medzimesačnom porovnaní. Oveľa výraznejšiu zmenu [o zhruba – 42 %] možno badať v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

 

Zlato v priebehu uplynulého týždňa opäť zdraželo

Zlato uplynulý týždeň zdraželo o 1,6 % na piatkových 1 200,27 USD za trójsku uncu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stratilo na svojej hodnote – 0,6 %. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je ale lacnejšie až o – 9,1 %

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices