Fico pripúšťa referendum o utečencoch

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico pripúšťa usporiadanie referenda na Slovensku o migrantoch, ak Európska komisia prijme zavedenie povinných kvót pre ich prijímanie pre jednotlivé členské štáty.

„Budeme zvažovať aj možnosť vyhlásenia referenda cez uznesenie Národnej rady,“ uviedol predseda vlády Robert Fico.

Nesúhlas

„Ak by aj na tomto vznikla širšia politická dohoda, je to možno cesta, ako sa vyhnúť dôsledkom rozhodnutia Európskej komisie, s ktorým vláda súhlasiť jednoducho nemôže,“komentoval Fico v rozprave situáciu, ak by Komisia rozhodla o zavedení povinných kvót pre migrantov.

Slovensko a krajiny Vyšehradskej štvorky podľa premiéra kvóty odmietajú a nebudú hlasovať za ich zavedenie. Európska komisia by podľa Fica mala začať dialóg s krajinami únie o ich kapacitných možnostiach na prijatie migrantov, musí ísť však o rozhodnutia na báze dobrovoľnosti.

Povinné zavedenie kvót vláda odmieta. „Európska komisia nedostatočne reflektuje bezpečnostné riziká,“ konštatoval predseda vlády. Slovensko podľa neho podporuje solidaritu, ale „nie bez rozmyslu“.

Riešenie problému

Európska únia by sa podľa predsedu vlády mala sústrediť na opatrenia, ktoré zamedzia nelegálnej migrácii. „Musíme riešiť problém na mieste, kde vzniká,“ vysvetlil s tým, že aktivity sa musia sústrediť na krajiny, z ktorých migranti prichádzajú.

Fico si vie predstaviť, že ak má Slovensko vojenskú jednotku v Afganistane, môže spolupracovať s ďalšími štátmi na vytvorení takzvaných bezpečných zón v krajinách, kde sú vojnové konflikty. V týchto bezpečných zónach by ľudia mali zabezpečené základné životné istoty.

Viac..  Arménsko zvažuje členstvo v EÚ, potvrdil šéf diplomacie Mirzojan

Zmena zákona

Vláda Smeru súhlasí s návrhom uznesenia, ktoré chce k migrácii prijať národná rada. Fico odmietol akékoľvek formy násilia, ktorého sa dopustili neonacisti a extrémisti v sobotu v Bratislave. Premiér pripustil aj diskusiu o zmene legislatívy, ktorá by predchádzala prejavom extrémizmu a násiliu v uliciach.

Zmeny zákona by mali obmedziť zhromaždenia extrémistických skupín – aby sa dali buď zakázať, respektíve by sa mohli konať iba v konkrétnom priestore – teda by nemohlo ísť o pochody, ale o zhromaždenie na jednom mieste. Vláda je podľa Fica pripravená spolupracovať na zmene legislatívy s parlamentom pre získanie čo najširšej podpory.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices