Šefčovič
Maroš Šefčovič

Zoznámte sa s Euroslovákmi

Počas zastávky v Bratislave v rámci série návštev venovaných Energetickej únii som spomínal na vlastné detstvo a konfrontoval ho s novou generáciou Slovákov. Tínedžeri budú vždy tínedžermi, no realita okolo nich sa úplne zmenila. Namiesto hraníc majú dnes pred sebou možnosti.

Keď som v Bratislave odovzdával ceny vo vedomostnej súťaži pre stredoškolákov pod názvom Mladý Európan, nemohol som neprirovnávať životy týchto mladých ľudí k tomu môjmu, ktorý som odmalička žil v tom istom rodnom meste. Hoci Viedeň je vzdialená menej ako 70 km, ja som v ich veku ani nedúfal, že ju niekedy uvidím, keďže sa nachádzala z druhej strany Železnej opony. Teraz som doma stretol mladé ženy a mužov, ktorí ovládajú viacero jazykov, sú ambiciózni a majú vedomosti. S nadšením sa zapájajú do novej Európy, ktorá sa pred nimi otvorila. Cestujú, študujú a presadzujú svoj talent, kdekoľvek sa im zachce, akoby bola Európa ich veľkým ihriskom. Samozrejme, že sú to Slováci, ale zároveň sú aj Európanmi. Jedným slovom Euroslováci!

Táto nová generácia má oveľa širší obzor a nevidí nič zvláštne na tom, že by mala energia voľne prúdiť cez hranice európskych štátov. Jediné, čo ju prekvapuje, je, že sa to už dávno nedeje. Mladí sa nepozastavujú nad tým, že energiu budú decentralizovane generovať milióny občanov. Naopak, chcú sa zapojiť do týchto zmien a využívať inteligentné technológie, ktoré nosia vo vreckách, na výrobu a spotrebu čistej obnoviteľnej energie.

Takéto posolstvo som odovzdal aj ministrovi financií Petrovi Kažimírovi a štátnemu tajomníkovi ministerstva hospodárstva Miroslavovi Obertovi, keď som im predkladal predbežnú analýzu Európskej komisie o slovenskom trhu s energiami. Vyzdvihol som úspešnú integráciu Slovenska do regionálneho trhu s energiami a dosiahnutý pokrok smerom k energetickej efektívnosti. Takisto som im hovoril o výhodách, ktoré môže Slovensko očakávať z Energetickej únie; medzi ne patrí najmä väčšia bezpečnosť dodávok, zvýšenie objemu obnoviteľných zdrojov energie, vyššia miera efektivity v dopravnom sektore a ďalšie zníženie uhlíkových emisií z najpriemyselnejších hospodárstiev Európy.

Viac..  Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Počas návštevy Slovenska som sa zúčastnil aj spoločnej konferencie Americkej obchodnej komory a Európskej komisie zameranej na globálne výzvy, ktorým dnes čelí EÚ. Toto podujatie mi poskytlo skvelú príležitosť podrobiť nové vzrušujúce technológie testovacej jazde. Periscope umožňuje naživo prenášať zvuk a obraz cez mobilný telefón priamo k občanom, čím vzniká nový mediálny kanál – dôležitá súčasť komunikácie medzi rozhodovacími orgánmi a občanmi. Chcel by som ho v blízkej budúcnosti ďalej využívať a povzbudiť vás, aby ste sa zapojili do diskusií.

Môj blog ostal v poslednom čase trochu bokom, posledné týždne boli naozaj veľmi intenzívne. V budúcom príspevku vám porozprávam o mojej veľmi zaujímavej návšteve Luxemburska, ktoré od 1. júla začne predsedať Rade Európskej únie, t. j. bude predsedať Európskej únii.

O Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič, Vice-President of the EC in charge of Inter-Institutional Relations and Administration

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič oznámil, že EK má vynikajúcu odozvu na novú …

Consent choices