Dohody o dlhu musia grécki poslanci schváliť skoro, spory nemiznú

ATÉNY – Prípadnú dohodu Atén s medzinárodnými veriteľmi musia grécki zákonodarci schváliť pred vypršaním záchranného programu pre zadĺžené Grécko na konci mesiaca. Povedal to v stredu grécky minister hospodárstva Jorgos Statchakis.

Novými gréckymi reformnými návrhmi sa budú v stredu večer opäť zapodievať ministri financií krajín používajúcich euro. V balíku návrhov, ktorý má Grécku otvoriť cestu k ďalším peniazom, stačí podľa Statchakisa vyriešiť „dve alebo tri“ otázky. Časť gréckej vládnej koalície zároveň upozornila, že bez zmienky o odpise dlhov žiadny text nepodporí.

Grécku 30. júna vyprší záchranný program, ktorý bol už raz predĺžený. Krajina bez dohody s Medzinárodným menovým fondom, Európskou centrálnou bankou a Európskou komisiou z neho nedosiahne na zostávajúcich 7,2 miliárd eur.

Súhlas ministrov

Financie Atény potrebujú, do konca júna ich totiž čaká splátka MMF a v ďalších mesiacoch ďalšie podstatné splátky, predovšetkým ECB. Neschopnosť splácať by pritom mohla vyústiť až v odchod krajiny z eurozóny.

Všetky strany tlačí čas. Pred vyplácaním peňazí z programu je aj po dohovore s inštitúciami nutný súhlas ministrov financií eurozóny. V niekoľkých prípadoch, vrátane Nemecka, naviac aj súhlas národných parlamentov.

Tri konkrétne body

Na túto skutočnosť upozornil v stredajšom vysielaní televízie Mega tiež minister Statchakis. Grécki poslanci vzhľadom k tomu podľa neho musia schváliť možnú dohodu do utorka 30. júna. „Domnievam sa, že súhlas musí prísť vzápätí,“ povedal podľa agentúry Reuters Statchakis.

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Riešenie podľa neho stojí v dvoch alebo troch veľmi konkrétnych bodoch z balíku plánovaných opatrení. Patrí medzi ne zmiernenie gréckej dlhovej záťaže a oslobodenie od dane z pridanej hodnoty na gréckych ostrovoch.

Zmiernený dlh

Tieto otázky veľmi pozorne sleduje konzervatívna populistická strana Nezávislí Gréci, ktorá podporuje koaličnú vládu premiéra Alexisa Tsiprasa. Hovorkyňa strany v stredu prehlásila, že ak v dokumente nebude výslovná zmienka o odpise gréckych dlhov, jeho strana žiadnu dohodu nepodporí.

„Je nutným predpokladom akejkoľvek dohody, aby bola spojená s jasným záväzkom k zmierneniu dlhu,“  povedala podľa agentúry Reuters.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices