Grécko, migrácia a bezpečnosť: Poslanci diskutovali o blížiacom sa samite

Vo štvrtok a v piatok sa v Bruseli uskutoční európsky samit, počas ktorého sa budú lídri jednotlivých krajín zaoberať otázkami migrácie, bezpečnosti a hospodárskeho riadenia. Poslanci dnes pri tejto príležitosti diskutovali o tom, ako čo najlepšie pomôcť Grécku a ako riešiť utečeneckú krízu.

V mene Rady EÚ počas debaty vystúpila Zanda Kalniņa-Lukaševica, podľa ktorej na migračnú krízu neplatia žiadne urýchlené riešenia. „Dlhodobé riešenie nám pomôže dosiahnuť len cielený, holistický a vyvážený prístup, ktorý budeme uplatňovať systematicky, krok po kroku. Zajtrajšie diskusie v rámci európskeho samitu budú predstavovať ďalší krok v implementácii tohto prístupu,“ vyhlásila.

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans vyhlásil, že tento týždeň sa musí dosiahnuť dohoda na tom, čo ďalej s Gréckom. Podľa neho slov „musíme splniť očakávania trpiaceho gréckeho ľudu.“

„Grécko potrebuje plán, ktorý by mu pomohol dostať sa z tejto negatívnej špirály,“ uviedol Manfred Weber (EPP, DE). Jeho skupina preto „volá po vytvorení programu, ktorý by Grécku umožnil poskytnúť svojim občanom perspektívu a splatiť jeho dlhy.“

Gianni Pittella (S&D, IT) takisto vyzval k čo najrýchlejšiemu uzavretiu dohody s Gréckom. „Na čo ešte čakáme? Bolo by veľmi absurdné ohroziť budúcnosť eura a eurozóny kvôli takým otázkam, ako napríklad DPH v reštauráciách. Je to zjavná chyba,“ vyhlásil.

Syed Kamall (ECR, UK) kritizoval EÚ za jej postoj ku gréckej otázke tvrdiac, že odpoveď sa vždy snaží nájsť vo vytváraní nových predpisov namiesto toho, aby sa zamerala na skutočné riešenia. Kvóty pre utečencov považuje za chybu, keďže „niektoré krajiny môžu pomôcť viac ako iné.“

Podľa Guya Verhofstadta (ALDE, BE) je „absolútne dôležité prijať fundamentálne riešenie spočívajúce v zmene [gréckeho] spoločenského systému, ktorá sa zatiaľ nedeje.“

Grécky poslanec Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL) vyhlásil, že jeho krajina „potrebuje pre svoju budúcnosť udržateľný základ vychádzajúci zo spoločného zmyslu pre zodpovednosť.“

„Niektoré štáty a dokonca i niektoré sektory ECB by boli radi, keby Grécko padlo a opustilo eurozónu. No takého riešenie je podľa mňa úplne nezodpovedné,“ uviedol Philippe Lamberts (Zelení/EFA, BE). „Otvorilo by to dvere tým, ktorí prosperujú zo strachu a ktorí stavajú a rastú na tejto katastrofe,“ varoval. Grécky dlh by podľa neho mal byť udržateľnejší.

Viac..  Rozšírenie a reforma EÚ: Poslanci žiadajú odvážne rozhodnutia

Paul Nuttal (EFDD, UK) považuje za najdôležitejšie v rámci summitu to, „ako ide Európska únia riešiť imigráciu, kontroverznú dohodu TTIP a samozrejme Grécko.“ ISIS podľa neho môže „využiť chaos“ s imigrantmi na plánovanie teroristických útokov.

Marine Le Pen (ENF, FR) sa nepáči riešenie gréckej krízy. „Od Grékov teraz očakávate ďalšie úsporné opatrenia. V podstate ich tak dostávate do dlhového otroctva, toto je proti vôli týchto ľudí,“ vyhlásila.

Nezaradený grécky poslanec Konstantinos Padapakis pripomenul, že „dohoda, ktorú práve pripravuje grécka vláda spoločne s veriteľmi, so sebou prinesie ďalšiu vlnu tvrdých opatrení, ktoré tak budú nasledovať po tých, ktoré zaviedla predchádzajúca vláda.“

Reakcie slovenských poslancov

„EU potrebuje víziu na riešenie problémov utečencov, improvizácie členských krajín vyvolávajú skôr rozpaky. Problém ilegálnej migrácie nie je možné riešiť len na území EÚ. Potrebujeme účinný filtračný systém v Severnej Afrike a v dotknutej časti Ázie. Tak isto bude potrebná účinná analýza nasledujúcich krokov smerom ku Grécku,“ uviedol poslanec Pál Csáky (EPP, SK).

„Európski predstavitelia vlád budú na samite rozhodovať o otázkach, ktoré ovplyvnia Európu na ďalšie desaťročie. Vyzývam ich ku krokom založeným na zdravom rozume, zachovaní ľudskej dôstojnosti a spravodlivom hospodárení pre nové generácie. Európa potrebuje zodpovedné riešenia a rešpekt voči Bohu,“ uviedol poslanec Branislav Škripek (ECR, SK).

„Imigračnú politiku Európskej únie je potrebné zmeniť. Pred predstaviteľmi členských štátov stojí úloha ako skĺbiť potrebu bezpečnosti, vzájomnej solidarity a humanitné hodnoty, ktoré sú jedným z pilierov našej civilizácie. Riešenia nesmú byť prijaté pod vplyvom emócií, ale musia byť systémové a trvalé,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices