Maďarsko pozastavilo platnosť dohody o utečencoch, Európa chce vysvetlenie

BUDAPEŠŤ – Maďarsko jednostranne dočasne pozastavilo platnosť úpravy Európskej únie známej pod označením Dublinská dohoda alebo Dublin III. V praxi to znamená, že krajina neprijme viac na svoje územie utečencov, ktorí sa tadiaľ dostali do iných štátov Únie. Európska komisia už dala najavo, že chce od Budapešti vysvetlenie tohto kroku.

Maďarsko v poslednej dobe čelí veľkej vlne migrantov, ktorí na jeho územie prenikajú najmä zo Srbska za pomoci prevádzačov. Len od začiatku tohto roku sa tak do krajiny podľa úradných údajov dostalo vyše 60 000 utečencov. Tí pochádzajú najmä z Blízkeho východu a zo severu Afriky.

Loď je plná

Hovorca vlády Zoltán Kovács uviedol, že dôvodom pozastavenia azylovej dohody je „ochrániť maďarské záujmy“. „Loď je plná,“ povedal v narážke na vysoký počet ilegálnych migrantov v krajine.

„Maďarský azylový systém je preťažený, je najpreťaženejší medzi členskými štátmi Európskej únie, ktoré sú zasiahnuté ilegálnou migráciou,“ citovala agentúra Reuters z vyhlásenia, ktoré vydal kabinet premiéra Viktora Orbána.

„Maďarská vláda využila všetky kapacity, ktoré má k dispozícií. Situácia si vyžaduje rýchlu reakciu. Maďarsko v tejto eskalujúcej situácii musí podniknúť kroky ešte pred rozhodnutím Európskej únie,“ zdôrazňuje sa v dokumente.

Komisia požaduje vysvetlenie

Európska komisia v prvej reakcii podľa Reuters uviedla, že zmienená dohoda žiadne svoje vypovedanie nepredpokladá a že požiadala Maďarsko o vysvetlenie oznámeného kroku. Budapešť vraj ostatným štátom uviedla, že ide o technický problém, a Únia chce vedieť, čo krajina urobila na jeho odstránenie.

Maďarská vláda minulý týždeň v súvislosti s vlnou utečencov oznámila, že na hraniciach so Srbskom nechá postaviť štyri metre vysoký a 175 kilometrov dlhý plot, ktorý by mal pomôcť zabrániť nekontrolovateľnému prenikaniu migrantov. V stredu by ministerstvo vnútra malo predložiť plán realizácie tohto zámeru.

Viac..  Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Žiadosti o azyl

Dublinské nariadenie stanoví kritériá pre určenie štátu Únie, ktorý má  posudzovať žiadosti o azyl. Obvykle je to tá krajina, do ktorej žiadateľ vstúpil ako do prvej v rámci Únie. Právny predpis má zaručiť, že žiadateľ nebude vrátený z jedného štátu Európskej únie do druhého a má tiež vylúčiť viacnásobné podávanie žiadostí o azyl v Únii.

Toto nariadenie Európskeho parlamentu a Rady je účinné od 1. januára 2014. Je už druhou úpravou Dublinskej konvencie prijatej 15. júna 1990 v Dubline vtedy 12 krajinami Európskeho spoločenstva.

Nariadenie okrem iného stanoví, že ktorýkoľvek členský štát sa môže odchýliť od kritérii príslušnosti, najmä z humanitárnych dôvodov solidarity, aby bolo možné zlúčiť spolu rodinných príslušníkov alebo príbuzných a posúdiť žiadosť o medzinárodnú ochranu, ktorá bola podaná tomuto alebo inému členskému štátu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices