Plénum dnes hlasuje o zriadení Európskeho fondu pre strategické investície

Európsky parlament bude na svojom dnešnom plenárnom zasadnutí hlasovať o zriadení Európskeho fondu pre strategické investície, vďaka ktorému by sa do krízou poznačenej európskej ekonomiky malo investovať 315 miliárd eur. Táto ambiciózna iniciatíva, s ktorou prišla Európska komisia po taktovkou Jeana-Clauda Junckera, by európskych daňových poplatníkov nemala stáť ani cent navyše. Prečítajte si, ako by to všetko malo fungovať.

Komisia plánuje zriadiť EFSI spoločne s Európskou investičnou bankou (EIB). Z fondu by sa mali financovať ekonomicky životaschopné projekty, ktorým sa nepodarilo získať podporu súkromných investorov. Mnohí z nich sú totiž kvôli neistej hospodárskej situácii a vyššiemu riziku opatrnejší. Toto riziko na seba preberie EFSI, čo by malo podnietiť súkromných investorov k tomu, aby sa k projektom pridali i oni.

Odkiaľ zoberieme 315 miliárd?

Základom fondu bude záruka vo výške 21 miliárd eur, na ktorú sa spoločne zložia EÚ (16 miliárd) a EIB (5 miliárd). EIB tak bude môcť vydávať dlhopisy v trojnásobne vyššej hodnote a spoločne so súkromnými investormi tak financovať vybrané projekty. Celý systém je vytvorený takým spôsobom, aby každé euro z verejných zdrojov vygenerovalo verejno-súkromné investície vo výške 15 eur. 21-miliardový fond by tak mal umožniť investície vo výške 315 miliárd. EFSI nenahrádza existujúce programy EÚ alebo EIB, ale mal by ich dopĺňať.

Existujúcich programov EÚ sa to dotkne len málo

Na vytvorenie záruky EÚ Komisia pôvodne plánovala vziať 6 miliárd z výskumného programu Horizon 2020 a programu pre dopravu a infraštruktúru. Parlamentu sa však podarilo skresať toto číslo na 5 miliárd.

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

Akú úlohu tu zohráva Európsky parlament?

Spravodajca z výboru pre rozpočet José Manuel Fernandes (EĽS, Portugalsko) považuje „Junckerov plán za inovatívny nástroj, ktorý v Európe výrazne posilní investície.“ Na tie „pôjde 240 miliárd, pričom ďalších 75 miliárd pôjde pre malé stredné podniky, ktoré sú základným pilierom nášho hospodárstva.“ „My politici nevytvárame pracovné miesta, no môžeme pomôcť tým, ktorí tak činia,“ dodáva.

Udo Bullmann (S&D, Nemecko), spravodajca z hospodárskeho a menového výboru, pripomína, že „Európsky parlament inicioval zvrat v hospodárskej politike a vydláždil cestu pre investície, ktoré sú súrne potrebné na modernizáciu Európy.“ Okrem toho sa mu podarilo „skoncovať s politikou utajovania a pretvárky.“ Dodáva, že na „realizáciu tohto plánu bola jasne zadelená zodpovednosť a zabezpečená demokratická účasť Európskeho parlamentu.“

O ram

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Zodpovedných za vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky treba čo najskôr odhaliť

V dôsledku desivej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej na Slovensku tento …

Consent choices