štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Investičný plán pomôže aj malým podnikom

Európsky parlament schválil zriadenie Európskeho fondu pre strategické investície. Nariadenie podporil aj slovenský europoslanec Ivan Štefanec (Európska ľudová strana).

„Investičný balík, ktorý predstavila Junckerova komisia má za cieľ opäť naštartovať európsku ekonomiku a do budúcnosti zabezpečiť našu konkurencieschopnosť voči zvyšku sveta. Hospodárska kríza spôsobila, že chuť investorov vkladať kapitál do rizikovejších projektov sa rapídne znížila. Týka sa to najmä malých a stredných podnikov, ktoré tvoria až 99 percent všetkých podnikov v Európe a dlhodobo trpia nedostatkom kapitálu. Tým, že Fond na seba preberie riziko, otvorí priestor pre rozvoj podnikateľských aktivít a tým aj nárast zamestnanosti,“ uvádza Štefanec.

Podľa neho je významným posunom oproti predchádzajúcim programom fakt, že vďaka multipilikačnému efektu nebude mať investičný plán veľký dopad na európske financie.

Slovenský europoslanec však vidí riziko v stave slovenského podnikateľského prostredia.

„Počet podporených projektov nie je pre jednotlivé krajiny dopredu daný. Tok financií sa bude odvíjať od množstva aktivít realizovaných cez súkromný sektor. Malé a stredné podniky sú však súčasnou vládou dlhodobo zanedbávané. Toto, spolu s viacerými prepojeniami veľkých firiem na stranu Smer, môže spôsobiť, že náš potenciál nebude dostatočne využitý a Investičný fond bude mať na Slovensku podobne smutný osud ako eurofondy,“ myslí si Štefanec.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Slovensko by sa podľa Štefanca malo okrem, veľkých infraštruktúrnych projektov, sústrediť hlavne na energetiku, vrátane využívania obnoviteľných zdrojov, a investície do vedy a výskumu.

Malé a stredné podniky tvoria chrbtovú kosť európskej ekonomiky a kríza ich postihla najviac. Investičný mechanizmus je príležitosťou ako im pomôcť a zvýšiť tak zamestnanosť a hospodársky rast v celej únii. Bude však záležať od našej vlády, či jeho nástroje využije tak, aby splnil svoj účel.

O ram

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices