Nižšia cenová úroveň ako na Slovensku je už len v 7 krajinách EÚ

Nižšia cenová úroveň ako na Slovensku je už len v 7 krajinách EÚ, vrátane Česka, Maďarska a Poľska Ceny sú jedným z rozhodujúcich faktorov, ktoré ovplyvňujú naše nákupné správanie. Na cenovky si posvietime nielen pri nákupoch potravín, oblečenia, elektroniky, ale napríklad aj pri plánovaní dovoleniek či výletov. Nie je žiadnym tajomstvom, že Slováci kvôli nižším cenám radi vycestujú na nákupy aj za hranice našej krajiny. Aké sú teda ceny u našich susedov? Oplatí sa Slovákmi obľúbená nákupná turistika? A ako sa vyvíjajú cenové hladiny v ostatných krajinách EÚ? V nasledujúcej analýze sme vychádzali z najnovších údajov Eurostatu.

Slovensko si v roku 2014 vyslúžilo „prvenstvo“. Nie však potešujúce. „Spomedzi krajín V4 bola totiž cenová hladina u nás najvyššia. Kým v Česku je lacnejšie „len“ o – 7 %, v Maďarsku a Poľsku je rozdiel výraznejší. U našich južných susedov sú ceny nižšie až o – 17 % a u tých severných až o takmer pätinu. Potraviny a nealko nápoje sú dokonca, v rámci EÚ, najlacnejšie práve v Poľsku [v porovnaní so SR sú lacnejšie až o – 31 %]. Slováci ale často nakupujú aj v susednom Rakúsku,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. V uplynulom roku tam bola celková cenová hladina vyššia o viac ako polovicu, potraviny a nealko boli drahšie v priemere o vyše 40 %. V porovnaní s ostatnými štátmi EÚ28 patríme medzi lacnejšie krajiny únie. Celková cenová úroveň v EÚ ako takej bola v roku 2014 o takmer polovicu vyššia ako u nás. V porovnaní s nami si Európania priplatili aj za potraviny, „alko“ a nealko, tabak, reštaurácie, hotely či elektroniku. Nižšie ceny ako u nás nájdeme už len v siedmich členských krajinách. Najlacnejšie sa žije v Bulharsku, kde sú ceny v porovnaní s našimi obchodmi nižšie o – 30 %.

Viac..  Martin Hojsík: Nie je dôvod, aby si banky držali vaše peniaze pri prevodoch. Zavádzame okamžité prevody

Na druhej strane však netreba zabúdať na to, že je tam nižšia aj celková životná úroveň a zárobky sú približne polovičné v porovnaní s tými našimi. Najdrahšie je v severských krajinách a v Spojenom kráľovstve. V Dánsku stojí všetko v priemere „raz toľko“ ako u nás. Samotné potraviny a nealko nápoje sú drahšie o viac ako polovicu. Okrem potravín ma Dánsko, v rámci EÚ, najdrahšie aj reštaurácie a hotely. Prvú „päťku“ najdrahších krajín únie dopĺňa Švédsko, Fínsko, Veľká Británia a Írsko. Práve v tom nájdeme najdrahší alkohol a tabak [o 118 % drahšie ako v SR]. Cenu našich nákupov ovplyvňuje aj aktuálny cenový vývoj v tej – ktorej krajine. Keďže väčšina európskych ekonomík bojuje dlhšie obdobie s defláciou, resp. stagnáciou cien, naše peňaženky by to malo tešiť. Kým v máji spotrebiteľské ceny na Slovensku poklesli o desatinu percenta, vo väčšine krajín EÚ už došlo k ich medziročnému rastu, aj keď v niektorých prípadoch len miernemu. Pri nákupoch v „neeurových“ ekonomikách je tiež potrebné brať do úvahy aj aktuálny kurzový vývoj, ktorý môže v prípade oslabujúceho sa eura náš nákup predražiť, a naopak.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices