Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 25. týždňa 2015

RUSKÁ FEDERÁCIA

„Ruská centrálna banka pokračuje v uvoľňovaní menovej politiky. Ešte v decembri minulého roka banka pristúpila, v reakcii na pád rubľa, k zvýšeniu sadzieb o 6,5 p. b. na úroveň 17 %. Už v januári ale sadzby znížila. Minulotýždňové zníženie kľúčovej úrokovej sadzby tak bolo už štvrté v poradí počas tohto roka. Banka však upozornila, že uvoľňovanie menovej politiky by sa mohlo v nasledujúcich mesiacoch spomaliť. Dôvodom je riziko inflácie“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Banka znížila týždňovú minimálnu aukčnú repo sadzbu na úroveň 11,5 % z hodnoty 12,5 %. Zároveň zlepšila prognózu vývoja ekonomiky. Z aktuálneho odhadu banky vyplýva, že ruská ekonomika by si mala v tomto roku odpísať „len“ – 3 ,2 %. Pôvodná prognóza počítala s poklesom o – 3,5 až – 4 %.

GRÉCKO

Šéf gréckej centrálnej banky Stournaras zvolal v piatok mimoriadne stretnutie, na ktorom sa hovorilo o narastajúcej kríze bankového sektora. V rámci nej tak dochádza k odlevu kapitálu, ktorý ku koncu minulého týždňa presiahol jednu miliardu denne. Dnes sa koná mimoriadny summit týkajúci sa budúcnosti Grécka, t. j. opäť sa bude rokovať o dohode a potenciálnych ústupkoch. Stournaras varoval bankárov, aby sa v utorok pripravili na „ťažký“ deň, ak sa dnes nepodarí dohodu dosiahnuť. Bankári na stretnutí diskutovali aj o technických záležitostiach súvisiacich s tým, ako udržať hotovosť dostupnú klientom. Zásobovanie bankomatov je podľa neho veľký logistický problém. Podľa gréckeho ministra financií Varoufakisa bude v pondelok na rokovaní čeliť ťažkej voľbe predovšetkým nemecká kancelárka Merkelová. Zároveň uviedol, že je skôr na najsilnejšom európskom lídrovi než na vláde v Aténach, aby sa podarilo odvrátiť bankrot Atén. Merkelová si myslí, že je to úlohou Grécka, aby dosiahlo dohodu s veriteľmi. Podľa jej slov bude dnes možné dosiahnuť dohodu iba v prípade, že sa na to do dnešného dňa vytvorí základ. V súvislosti s tým grécky premiér Tsipras predložil ďalší „nový“ návrh, ktorý by mal dnešným rokovaniam napomôcť. Detaily však zatiaľ nie sú známe. S vybranými predstaviteľmi o ňom bude rokovať ešte pred začatím dnešného summitu.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

NEMECKO

Obavy z gréckej dlhovej krízy a utlmená dynamika globálnej ekonomiky sa podpísali pod prudký júnový prepad dôvery investorov v nemeckú ekonomiku. Index ekonomického sentimentu, ktorý zverejnil v utorok inštitút ZEW, klesol na 31,5 bodu z májových 41,9 bodu. Dostal sa tak najnižšie od vlaňajšieho novembra. Klesol aj ukazovateľ súčasných podmienok, a to na 62,9 bodu z májových 65,7 bodu. Nemecká centrálna banka pritom tento mesiac zlepšila výhľad rastu najväčšej európskej ekonomiky v tomto aj budúcom roku. Exportne orientovanej ekonomike pomáha aj slabšie euro vďaka uvoľnenej menovej politike ECB.

ŠVAJČIARSKO

Švajčiarska vláda zhoršila svoju prognózu rastu HDP v tomto aj v budúcom roku. Švajčiarsky Štátny sekretariát pre ekonomiku odhaduje, že hospodárstvo krajiny v tomto roku posilní o 0,8 %, doteraz predpokladal rast o 0,9 %. V budúcom roku by hospodárstvo krajiny malo vzrásť o 1,6 %, kým predošlá predikcia rátala s tohtoročným posilnením o 1,8 %. Vláda pritom uviedla, že silný frank už teraz poškodzuje export a švajčiarska národná mena by mohla ešte viac posilniť, ak sa Grécku nepodarí dosiahnuť dohodu so svojimi veriteľmi. Ďalšie posilnenie sa franku by údajne spôsobilo švajčiarskej centrálnej banke starosti. Mnohé švajčiarske firmy už zredukovali počet zamestnancov a presunuli časť činností do zahraničia v snahe udržať dole svoje výrobné ceny

O ram

Odporúčame pozrieť

Lajcak

Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ …

Consent choices