Marianne Thyssen. PHOTO: © European Union 2015

Chorváti po vstupe do EÚ: Za prácou najviac cestujú do Nemecka

Európska komisia zverejnila novú správu o prechodných opatreniach o voľnom pohybe chorvátskych pracovníkov. V správe sa uvádza, že prípadné odchody, ktoré podnikajú chorvátski pracovníci do iných členských štátov EÚ nepovedú k narušeniu trhu práce.

K téme sa vyjadrila komisárka pre zamestnanosť, sociálne veci, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssen: Mobilita môže predstavovať príležitosť ako pre pracovníkov, tak pre hostiteľské ekonomiky. Bolo to preukázané v predchádzajúcich zisteniach Komisie, ktorá je teraz plne odhodlaná uľahčiť priebeh mobility pracovnej sily, a zároveň zabezpečiť spravodlivosť pre všetkých.“

Po tom, ako Chorvátsko vstúpilo do EÚ, hlavnými destináciami mobility chorvátskych pracovníkov sa stali Nemecko a Rakúsko, a to aj napriek tomu, že sa na pracovné pobyty v týchto krajinách vzťahujú isté obmedzenia. Nemecko hostí až 68 % odcestovaných pracovníkov a Rakúsko 17 %. Je pravdepodobné, že odchody chorvátskych pracovníkov ostanú naďalej na nízkej úrovni a nijako nebudú narúšať trh práce. Platí to aj pre hlavné cieľové krajiny, ktoré podľa odhadov nebudú ovplyvnené ani po zrušení obmedzení, ktoré v nich platia.

Viac..  Priemysel: Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v januári klesli

Percento odchodov mladých a vzdelaných ľudí z Chorvátska je o čosi vyššie, no neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by hovorili o negatívnom dopade na chorvátsku ekonomiku. Práve naopak, pozitívny vplyv sa prejavuje v možnom znížení nezamestnanosti. V správe sa tiež píše, že mobilizácia pracovníkov v zahraničí môže mať neutrálny alebo pozitívny fiškálny vplyv na ekonomiku hostiteľskej krajiny.

O vik

Odporúčame pozrieť

Po zemetraseniach z roku 2020 dostalo Chorvátsko od EÚ pomoc za miliardu eur

Chorvátsko dostalo viac ako miliardu eur na pomoc pri obnove po zemetraseniach z marca a …

Consent choices