EÚ registruje prebytok emisných kvót, časť z nich chce poslať do rezervy

Systémová reforma v obchodovaní s emisnými kvótami (ETS) zatiaľ neoficiálne podporila zákon, ktorý určí, čo s prebytkom emisných kvót. Reforma si kladie za cieľ znížiť prebytok emisných kvót k dispozícii pre obchodovanie s cieľom podporiť cenu emisných práv. 

Navrhovaný zákon vytvorí systém, ktorý automaticky predunie časť kvót ETS z trhu do rezervy, ak prebytok prekročí určitú hranicu. V opačnom prípade budú kvóty znovu uvedené na trh. Prebytok emisných kvót sa od roku 2009 odhaduje na viac ako 2 miliardy.

„Dospeli sme k vyváženej rovnováhe medzi ambicióznou a efektívnou reformou a energetickými zárukami pre energeticky náročný premysel Európy a zabránime tým úniku uhlíka. Táto reforma je efektívny nástroj na riadenie trhu s emisiami a bude ho výrazne stabilizovať,“ hovorí europoslanec Ivo Belet. Podľa navrhovaného riešenia až 900 miliónov ušetrených kvót bude z trhu stiahnutých a preložených do rezervy.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Poslanci túto reformu výrazne urgujú, jej predpokladané zavedenie bolo určené na rok 2021. Podľa posledných rozhodnutí však stúpi do platnosti už v roku 2019.

O bed

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices