Carlos Moedas. PHOTO: © European Union 2015

Japonsko a Únia začínajú budovať spoločnú superrýchlu 5G sieť

Európska únia a Japonsko spoja svoje sily pri vytvorení bezdrôtového pripojenia na internet, ktoré by malo doplniť súčasné snahy o vytvorenie jednotného digitálneho trhu v Európe. Spoločné projekty budú financované zo spoločného mechanizmu financovania.

Komisár pre ekonomiku a digitálnu spoločnosť Günter H. Oettinger povedal: „Siete 5G budú tvoriť chrbticu digitálnej ekonomiky a digitálnej spoločnosti po celom svete. To je dôvod, prečo sa dôrazne podieľame na globálnej spolupráci. Naša dohoda s Japonskom je dôležitým míľnikom na ceste k celosvetovej definícii 5G, servisných funkcií a štandardov. Ukazuje sa, že naše krajiny sú pripravené prijať vedúce postavenie v budovaní digitálnej budúcnosti.“

Dohoda umožní Únii a Japonsku pracovať na spoločných normách pre 5G, určiť nové harmonizované frekvenčné pásma a spolupracovať na vývoji nových technológií a aplikácii v rozmedzí 5G. V priebehu prvých dvoch rokov krajiny spoločne investujú 12 miliónov eur na projekty, ktoré súvisia s vývojom 5G technológií a potrebných platforiem.

Carlos Moedas, komisár pre výskum, vedu a inovácie sa vyjadril: Európa a Japonsko musia riešiť viacero rovnakých problémov, ako energetickú bezpečnosť, starnutie populácie či prístup k nedostupným materiálom. Je prirodzené, že budeme úzko spolupracovať pri hľadaní riešení týchto problémov.“

Dohoda bude postavená na vzájomných výskumných väzbách v oblasti informačných a komunikačných technológií, ale aj letectva. Posilní sa tiež spolupráca v oblasti zdravotníctva a lekárskeho výskumu, životného prostredia, energetiky či fyziky. Na základe týchto foriem spolupráce sa tiež vytvorí spoločný mechanizmus financovania, ktorý uľahčí financovanie jednotlivých projektov. Dohoda bola tiež podpísaná medzi Japonskou spoločnosťou pre podporu vedy a Európskou radou pre výskum.

Viac..  Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

O vik

Odporúčame pozrieť

jurzyca

Eugen Jurzyca o reforme digitálneho trhu: Nedostatkom predkladaného zákona je definícia „strážcu“

Európsky parlament (EP) schválil svoj postoj k Aktu o digitálnych trhoch (DMA), ktorý má regulovať …

Consent choices